Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OSN varuje pred pomstou za útok, ktorý zabil až 73 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - OSN varovala v nedeľu pred odvetnými útokmi a sektárskym násilím v reakcii na dvojitý útok v šiitskej časti Bagdadu, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 73 ľudí a 200 bolo zranených.

Gyorgy Busztin, špeciálny predstaviteľ generálneho tajomníka pre Irak, vyhlásil, že odveta neprinesie nič iné, len viac násilia. Lídri Iraku by podľa neho mali prijať opatrenia, ktorá zabránia eskalácii napätia. "Sme vážne znepokojení zvyšujúcim sa počtom útokov," vyhlásil v reakcii na skutočnosť, že Irak v súčasnosti prežíva najkrvavejšie obdobie od roku 2008, pričom počet nábožensky motivovaných útokov značne stúpol. Podobne sa vyjadrilo aj britské veľvyslanectvo v Iraku, podľa ktorého chce malá skupina teroristov destabilizovať krajinu.

Útočníci v sobotu odpálili bomby umiestnené v automobiloch pri pohrebnom zhromaždení neďaleko sunnitskej mešity v Sadrovom meste. Útok sa odohral v čase pohrebu miestneho šejka. 

Podľa analytikov vyšší počet útokov znamená rastúcu nespokojnosť sunnitskej menšiny a neschopnosť šiitských úradov riešiť jej problémy. Náboženské násilnosti v Iraku posilnil aj viac než dvojročný konflikt v susednej Sýrii. Len v septembri doteraz zahynulo pri útokoch asi 570 Iračanov, od začiatku roku si útoky vyžiadali vyše 4400 mŕtvych. Krviprelievanie vyvoláva obavy, že krajina opäť upadne do náboženskej vojny, ktorá ju sužovala v rokoch 2006 a 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu