Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínu terorizujú gigantické sršne: Ľudí prenasledujú stovky metrov, zabili už tridsiatich!

Obrovské sršne vzbudzujú hrôzu Zobraziť galériu (4)
Obrovské sršne vzbudzujú hrôzu (Zdroj: YouTube)

ANKANG - Čína v posledných týždňoch čelí nezvyčajnému nepriateľovi. Tamojším obyvateľom strpčujú život sršne, ktoré sú mimoriadne agresívne. Úrady evidujú už najmenej tridsať úmrtí, ku ktorým došlo práve po útoku tohto blanokrídleho hmyzu.

Obyvatelia provincie Shaanxi v centrálnej časti krajiny žijú v strachu. Prenasledujú ich roje nebezpečných sršňov, ktoré za svojou obeťou častokrát letia aj dvesto metrov. Nezriedka sa stáva, že človek ich mnohonásobnému bodnutiu podľahne.

Čínu terorizujú gigantické sršne:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Miestne médiá uvádzajú, že útoky sršňov si doteraz vyžiadali tri desiatky životov a ďalších niekoľko stoviek zranených. Je známy prípad, keď roj obkľúčil matku so synom a dobodal ich na smrť. Úrady preto vydali varovanie, aby boli ľudia ostražití, najmä tí, ktorí pracujú na ryžových poliach a v odľahlých vidieckych oblastich, pretože práve tam najčastejšie dochádza k útokom.

Čínu terorizujú gigantické sršne:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

"Nemocnice sú doslova zaplavené pacientmi, ktorých sršne takmer pripravili o život. Nepamätám si, že by boli niekedy také agresívne, ako tento rok. Je možné, že to spôsobila prudká zmena počasia," povedal Zhou Yuanhong z miestneho úradu verejného zdravotníctva.

Útočiacim hmyzom je ázijský sršeň, ktorý zvyčajne dorastá do dĺžky päť centimetrov. V Angkangu ale zaznamenali aj jedincov dvakrát väčších. Svoju obeť bodajú šesť milimetrov dlhým žihadlom, cez ktorý vypúšťajú silný jed. Jeho účinok môže viesť k anafylaktickému šoku a následnému zlyhaniu obličiek. Potom nastáva smrť.

Do boja s nepriateľským hmyzom sa pustili hasiči, ktorí podľa denníka The Guardian zničili už viac ako tristo hniezd. Stále to však nie je dostačujúce a sršne aj naďalej znepríjemňujú život dedinčanom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu