Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z ľadových medveďov sú kanibali!

Vyhladnutý ľadový medveď požiera v kanadskej Manitobe slabšieho druha.
Vyhladnutý ľadový medveď požiera v kanadskej Manitobe slabšieho druha.

WASHINGTON - Ľadové medvede v Arktíde sa začali požierať navzájom! Ich tragický osud má na svedomí človek, ktorý svojou činnosťou zapríčinil globálne otepľovanie našej planéty. Ľad na severnom póle sa topí stále rýchlejšie a šanca polárneho obra uloviť si tuleňa klesá zo dňa na deň.

Na celom svete je ich maximálne 25-tisíc, z toho okolo 4 700 na Aljaške. K ich osudu p restala byť ľahostajná už aj americká vláda, ktorá sa ľad ového medveďa rozhodla začleniť do národného programu na ochranu ohrozených druhov. „Robí nám veľké starosti, že sa ľadovým medveďom roztápa ich prirodzené prostredie,“ vyhlásil americký minister vnútra Dirk Kempthorne. Týmto Američania vôbec prvýkrát upozornili na priamy súvis medzi zmenou klímy a vymieraním druhov.

Od sedemdesiatych rokov minulého storočia sa stratila tretina arktickej ľadovej plochy. Už v roku 2004 našli americkí vedci na Aljaške prvé stopy tejto tragédie. Medvedicu s dvomi mladými prepadol v jej diere iný medveď, dohrýzol ju a zožral. Obe mláďatá sa udusili. Odvtedy sa kostry polozožratých zvierat objavujú stále častejšie.

Podľa vedcov bolo toto správanie doteraz nemysliteľné. Ani po vzájomných zápasoch nezožrali medvede zra neného druha. Globálne otepľovanie však bielemu obrovi nedáva iné východisko. Buď zomrie od hladu, alebo zožerie slabšieho druha. Po extrémne teplom roku 2006 (jednom z najteplejších v histórii) sa klíma v Arktíde bude zohrievať ešte rýchlejšie - prinajmenšom dvakrát tak rýchlo ako inde na Zemi!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu