Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pochovávajú obete drámy z Nairobi: Verejnosť je pobúrená!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Pozostalí obetí takmer štvordňovej rukojemníckej drámy v kenskom hlavnom meste Nairobi sa vo štvrtok poslednýkrát rozlúčili so svojimi príbuznými. Celkovo sa konali pohreby 67 usmrtených osôb, ktorých telá našli po skončení akcie na oslobodenie stoviek zadržiavaných ľudí v nákupnom centre Westgate.

Verejnosť je však frustrovaná z faktu, že osudy desiatok nezvestných ľudí sú stále neznáme. Nejasným je aj dôvod zrútenia približne tretiny časti budovy, v ktorej dymiacich sutinách stále hľadajú ďalšie telá. Pri vyšetrovaní pomáhajú odborníci z Británie, USA, Izraela, Nemecka a medzinárodnej policajnej organizácie Interpol.

K útoku sa prihlásila somálska militantná skupina aš-Šabáb. Armáda zabila piatich jej ozbrojencov a zadržala 11 vrátane jednej Britky, vdovy po jednom z páchateľov samovražedných bombových útokov v Londýne z roku 2005. Podľa islamistickej skupiny spriaznenej s al-Kájdou bol víkendový útok pomstou za intervenciu Kene v Somálsku, kde bojuje proti medzinárodne uznávanej vláde 

Aš-Šabáb v stredu oznámila úmrtie takmer 140 ľudí, ktorých držali ako rukojemníkov. Kenské ozbrojené zložky zároveň obvinila z použitia "projektilov obsahujúcich chemické činidlá", čo považuje za prejav "totálnej zbabelosti".

Aš-Šabáb ďalej poukazuje na zrútenie časti komplexu, za ktorým podľa skupiny stojí kenská vláda snažiaca sa "pochovať dôkazy a všetkých rukojemníkov pod sutinami". Uvedený počet obetí, ktorý výrazne prevyšuje oficiálne čísla, nie je možné overiť. Kenské zdroje pôvodne hovorili o najmenej 69 mŕtvych a desiatkach nezvestných.

Interpol vydal zatykač na Bielu vdovu

Interpol dnes na žiadosť Kene vydal zatykač na Samanthu Lewthwaiteovú (29), ktorá je známa pod prezývkou Biela vdova. Informovala o tom agentúra Sinchua. Britka je na úteku od roku 2005. V Keni ju hľadajú pre "držbu výbušnín a sprisahanie za účelom spáchania zločinu", ktorý sa podľa vyhlásenia vzťahuje k decembru 2011.

Samantha Lewthwaiteová sa stala terčom špekulácii po tom, ako niektorí svedkovia víkendovej masakry v nákupnom centre Westgate v kenskej metropole Nairobi opisovali bielu ženu v závoji, ktorá bola medzi útočníkmi.

Juhoafrické ministerstvo vnútra je pripravené spolupracovať s Keňou na zistení pravosti pasu vydaného na meno Natalie Faye Webbová, ktoré používala Lewthwaiteová. Údajne bola vydatá za britského islamistického militanta Jermaina Granta, ktorého v súčasnosti súdia v kenskej Mombase pre obvinenia z účasti na teroristických útokoch.

Lewthwaiteová je údajne spájaná so somálskou teroristickou organizáciou aš-Šabáb. Skupina prezvala zodpovednosť za útok na nákupné centrum v Nairobi, ktorý si od soboty vyžiadal najmenej 62 obetí na životoch a približne 175 zranených. Zraneniam podľahli aj traja vojaci.

      Biela vdova podľa dostupných informácií pravidelne navštevovala Juhoafrickú republiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu