Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V dedine zmizlo jazero, zostal len 30 metrov hlboký kráter

Teórií prečo jazero zmizlo je viacero Zobraziť galériu (4)
Teórií prečo jazero zmizlo je viacero (Zdroj: YouTube)

SARAJEVO - V bosnianskej dedine Sanica na severovýchode krajiny zo dňa na deň zmizol rybník, namiesto ktorého je tu 30 metrov hlboký kráter. Priepasť, ktorá do seba vtiahla už niekoľko vŕb lemujúcich brehy, sa stále zväčšuje a ohrozuje niekoľko okolitých domov, dve stavby už poškodila.

"Sedel som tu len deň pred tým, než sa to stalo, a popíjal pálenku," citovala agentúra AP jedného z dedinčanov. "Potom vypukla panika. Ryby vyskakovali von, veľká slivka spadla, ako by ju niekto stiahol hákom."

Podľa vedcov nie je prípad, keď zrazu zmizne rybník či malé jazero, neobvyklý. Môže za to pokles spodnej vody, alebo zmeny v pôdnych vrstvách vplyvom zavlažovania.

Obyvatelia dediny ale majú vlastné verzie toho, čo sa stalo. Podľa niektorých sa prepadol strop obrej jaskyne, alebo sa otvorila sopka, iní sa zase domnievajú, že niektorá z rýb nedopatrením spôsobila výbuch bômb z druhej svetovej vojny, ktoré na dno vraj vhodila istá stará žena. Ďalšia teória zasa tvrdí, že majiteľ rybníku, ktorý pred mesiacom zomrel, si ho vzal so sebou, ako pred smrťou sľuboval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu