Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Americký senátor si trúfol na Putina: Pustil sa do neho v ruskom denníku!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prominentný americký senátor John McCain využil priestor ponúknutý na portáli ruského komunistického denníka Pravda na kritiku šéfa Kremľa Vladimira Putina. Svoj komentár pritom nazval Rusi si zaslúžia niečo lepšie, ako je Putin.

Prezidenta pritom obvinil zo zodpovednosti za smrť známeho právnika Sergeja Magnitského, ktorý predtým dlhodobo kritizoval ruských volených zástupcov. McCain Putinovi vyčíta aj jeho podporu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

"Prezident Putin vo vás neverí," prihovoril sa Rusom bývalý kandidát na amerického prezidenta. "Neverí, že prirodzená ľudská sloboda môže... vybudovať spravodlivú, prosperujúcu spoločnosť žijúcu v mieri," napísal McCain. Putina pritom obvinil z "korupcie, represie a násilia". "Vládne sebe, nie vám," uviedol. 

Portál komunistického denníka Pravda ponúkol McCainovi vlastný priestor ešte minulý týždeň. Noviny sú v súčasnosti oficiálnym tlačovým orgánom ruskej komunistickej strany. Založili ho boľševickí revolucionári ešte v roku 1912, pričom až do rozpadu Sovietskeho zväzu išlo o hlavné provládne noviny.

McCainov článok je dôkazom nepochopenia postkomunistického Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin bude sotva reagovať na článok amerického senátora Johna McCaina, v ktorom kritizoval súčasné ruské vedenie. Uviedol to dnes v Moskve Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý spresnil, že ruský prezident ešte McCainov príspevok pre internetový server Pravda.ru nečítal.

 "O McCainovi je dobre známe, že nie je Putinovým ctiteľom. Viesť s ním polemiku je zbytočné; je to človek, ktorý žije na druhej strane oceánu," vyhlásil Peskov. Dodal, že Rusi sú schopní odpovedať na otázku, čo si želajú, a robia to vo voľbách. McCain v článku pre internetové vydanie novín Pravda.ru obvinil Putina z korupcie, útlaku a vládnutia, ktoré sleduje len jeho vlastné záujmy. McCainov stĺpček v najznámejších ruských novinách je odpoveďou na ostrý článok ruského prezidenta, ktorý vyšiel minulý týždeň v denníku The New York Times.

V úvodníku s titulkom "Rusko si zaslúži niečo lepšie, ako je Putin" obvinil republikánsky senátor Putina a jeho kolegov z trestania disentu. Zároveň ho karhal za jeho podporu Bašára Asada v občianskej vojne v Sýrii, v ktorej za dva roky zahynulo viac ako 100.000 ľudí. McCain čitateľom Pravdy tvrdil, že nie je protirusky zameraný, je však "viac proruský ako režim, ktorý vám dnes neschopne vládne".

Na avízo, že McCain sa chystá reagovať v ruskej tlači na nedávny Putinov článok v New York Times, reagovali dva komunistom naklonené denníky. Líder ruských komunistov Gennadij Ziuganov vyhlásil, že denník Pravda ako oficiálny orgán strany uverejní McCainov článok jedine za predpokladu, že senátor zmení svoj postoj voči konfliktu v Sýrii a zasadí sa za urovnanie občianskej vojny mierovými prostriedkami. Internetová Pravda.ru deklarovala, že síce podporuje politiku prezidenta Putina, nevidí však dôvod, prečo by mala odmietnuť McCainov článok.

Ruskí politológovia v reakcii na článok amerického senátora vyslovili predpoklad, že nebude mať veľkú odozvu v ruskej spoločnosti. Politológ Alexander Cipko uviedol, že McCainove slová sú ďalším dôkazom, že americká politická elita nemá dostatočný záujem, "intelekt, um ani vôľu", aby pochopila, "čo je súčasné postkomunistické Rusko".

Ruský politológ Alexander Panov vyhlásil, že ho neprestáva prekvapovať záujem Ruska o to, čo sa o ňom hovorí v USA a v Bruseli, keďže "títo ľudia (tam) sa vôbec nechcú zamýšľať nad tým, čo sa deje v Rusku a akým čelí problémom". Domnieva sa, že za McCainovým vyhlásením treba vidieť rastúcu nespokojnosť s rastúcou autoritou a samostatnosťou Ruska na medzinárodnej scéne. Tvrdí, že aj takýmto spôsobom sa Spojené štáty snažia na Rusko vyvíjať nátlak.

Putin sa prostredníctvom článku pre denník New York Times obrátil na americký ľud, aby mu tlmočil názory Ruska na súčasné dianie vo svete a situáciu v Sýrii. Prízvukoval, že Spojené štáty, Rusko i ďalšie krajiny musia využiť ochotu sýrskej vlády dať pod medzinárodnú kontrolu svoj chemický zbrojný arzenál a jej súhlas s jeho likvidáciou. Upozornil, že vojenská akcia v Sýrii by mohla zmariť mnohostranné úsilie o riešenie problémov s iránskym jadrovým programom, ako aj rozuzlenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a viesť k ďalšej destabilizácii na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Ruský prezident vo svojom príspevku vyjadril znepokojenie nad tým, že vojenské zásahy do diania v cudzích krajinách sa pre Spojené štáty stali už bežnou záležitosťou. V súvislosti s tým vyslovil pochybnosť, že by sa tak dialo kvôli dlhodobým americkým záujmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu