Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sýrski povstalci chcú s Američanmi vybabrať: Chemické zbrane poskrývali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Sýria rozptýlila svoje zásoby chemických zbraní na 50 rôznych miest v snahe sťažiť Spojeným štátom ich lokalizáciu. Vo svojom štvrtkovom článku to uviedol americký denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na nemenované oficiálne zdroje z Blízkeho východu a USA.

Prerozdeľovanie sa podľa nich začalo zhruba pred rokom a zabezpečuje ho špecializovaný armádny útvar označovaný ako "Jednotka 450". Presuny chemických zbraní údajne pokračovali aj minulý týždeň, čo vyvoláva pochybnosti o uskutočniteľnosti ruského plánu, ktorý predpokladá ich umiestnenie pod medzinárodný dohľad. Americké alebo izraelské spravodajské služby sú podľa denníka naďalej presvedčené, že dokážu "väčšinu" zbraní lokalizovať, hoci jeden z citovaných zdrojov priznáva, že "vedia oveľa menej než tomu bolo pred šiestimi mesiacmi".

Spojené štáty obviňujú režim sýrskeho prezidenta Baššara al-Asada z augustového chemického útoku pri Damasku, kde údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Al-Asad vo štvrtok prvýkrát potvrdil, že Sýria sa chce chemických zbraní zbaviť, zatiaľ čo jeho vláda formálne požiadala o pristúpenie k príslušnému medzinárodnému dohovoru. Západom zatracovaný líder však požaduje, aby Američania najskôr odvolali plánovanú intervenciu. V rozhovore pre ruskú televíznu stanicu Rossija 24 vzniesol aj ďalšie požiadavky, ako je zastavenie dodávok zbraní sýrskym povstalcom v záujme "stability v regióne" či ratitifikácia Dohovoru o chemických zbraniach znepriateleným Izraelom. 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý v Ženeve rokoval s americkým náprotivkom Johnom Kerrym, vyjadril presvedčenie, že po vyriešení otázky kontroly nad chemickým arzenálom bude akýkoľvek zásah proti al-Asadovi "zbytočným".

Sýrski povstalci sa pokúsili chemikálie potrebné na výrobu ďalších zbraní získať v Turecku 

Sýrska povstalecká skupina hlásiaca sa k islamistom sa v Turecku pokúsila získať chemikálie, ktoré by jej umožnili vyrobiť smrtiaci nervový plyn sarín. Informovali o tom dnes viaceré turecké denníky. Prokurátor v tureckom meste Adana vypracoval obžalobu proti 35-ročnému Sýrčanovi, ktorého zatkli v máji a ktorý sa údajne snažil získať chemikálie pre front Džabhat an-Nusra a brigády Ahrár aš-Šám, napojené na teroristickú sieť al-Káida. 

Obžaloba sa zakladá na záznamoch telefonických rozhovorov, spresnili turecké denníky Milliyet a Radikal.

Sarín je nervový plyn mnohonásobne smrteľnejší než kyanid. Je považovaný za jednu z najnebezpečnejších chemických bojových látok. Pôsobí na nervový systém, paralyzuje svalstvo a životné dôležité orgány, pričom jediná kvapka môže byť smrteľná v priebehu niekoľkých minút. USA, Francúzsko a Nemecko tvrdia, že smrtiaca chemikália bola použitá pri útokoch z 21. augusta v okolí Damasku, pri ktorých zahynuli alebo boli zranené stovky civilistov.

V reakcii na tento útok začali Spojené štáty pripravovať vojenský úder na Sýriu. Plány prezidenta USA Baracka Obamu však začiatkom týždňa zastavilo Rusko, keď predložilo návrh, aby Sýria odovzdala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu. Sýrska vláda ho hneď v utorok prijala a Rusko ho spolu s partnermi začalo konkretizovať. Časť sýrskych povstalcov ruský návrh odmietla ako manipuláciu. 

O podrobnostiach ruského návrhu v týchto dňoch v Ženeve rokujú ministri zahraničných vecí oboch krajín Jehn Kerry a Sergej Lavrov. Obaja dnes spoločné diskusie označili za konštruktívne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu