Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brusel varuje Rusov pred zastrašovaním susedov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok varovala ruskú vládu pred pokračujúcim sa vyhrážaním postsovietskym krajinám, ktoré majú záujem o užšie vzťahy s blokom a do budúcna aj o členstvo v ňom.

Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle v mene Európskej komisie vo štvrtkovom prejave pred plénom Európskeho parlamentu označil aktuálne kroky vlády v Moskve za "neprijateľné". Poukázal pritom na utorňajší zákaz dovozu moldavského vína či augustové prekážky v obchodných vzťahoch s Ukrajinou. Podľa slov českého diplomata asociačná a obchodná dohoda EÚ neznamená pre Rusko ohrozenie. To podľa neho bude z užšej európskej integrácie "vo veľkom profitovať".

"Akékoľvek hrozby Ruska spojené s prípadným podpisom dohôd s Európskou úniou sú neprijateľné. Platí to pre všetky formy tlaku vrátane zneužitia cien energií, umelo vytváraných prekážok ako zákazy dovozu a rôzne ťažkopádne colné procedúry, vojenskej spolupráce či bezpečnosti. Toto nie je podoba, v akej by mali medzinárodné vzťahy na našom kontinente v 21. storočí fungovať. Takéto kroky jasne porušujú princípy, ku ktorým sa všetky európske krajiny zaviazali," povedal Füle, ktorý prisľúbil preskúmanie možností zvýšenia dovozu moldavského vína do krajín EÚ. Takýto krok už avizovalo susedné Rumunsko.

Moldavský premiér Iurie Leanca v stredu vyzval Rusko na zrušenie zákazu dovozu ich vína na územie svojho spojenca. Líder postsovietskej republiky skritizoval utorňajšie rozhodnutie Moskvy zastaviť import moldavského vína a vyzval na rokovania v záujme "rozvoja systému dovozu alkoholických nápojov".

Moldavský prezident Nicolae Timofti dokonca označil ruský krok za "nepriateľský a nekresťanský". Rusi však tvrdia, že moldavské víno a brandy nespĺňa kvalitatívne parametre. Minulý rok sa pritom v Rusku predalo moldavských nápojov v prepočte za približne 50 miliónov eur.

Predpokladá sa, že konanie Rusov má za cieľ pohroziť Moldavcom a poukázať na možné dopady podpisu dohody o voľnom obchode s EÚ naplánovanom na november. Obdobný tlak Moskva vyvíja aj na Ukrajinu, Arménsko sa zase minulý týždeň rozhodlo vstúpiť do Colnej únie, ktorá pozostáva z Ruska, Kazachstanu a Bieloruska a je protiváhou spolupráce s Bruselom. Moldavsko ako najchudobnejšia krajina Európy však má s Ruskom silné obchodné vzťahy, no svoju budúcnosť vidí v EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu