Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dvanásť rokov po páde Dvojičiek: Hrdinov zabíja rakovina!

Hasiči po teroristickom útoku na WTC Zobraziť galériu (2)
Hasiči po teroristickom útoku na WTC (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V súvislosti s dnešnou spomienkou na 12 rokov od jedného z najhorších teroristických útokov v histórii zverejnili americké denníky správy o rastúcom počte prípadov rakoviny. Postihla zatiaľ najmenej 1140 hasičov, záchranárov, policajtov a ďalších, ktorí sa podieľali na vynášaní ľudí z horiaceho a rozpadávajúceho sa Svetového obchodného centra.

"Bohužiaľ, som tu len dva mesiace a za ten čas sme identifikovali tucet nových prípadov rakoviny a mám ďalších 25 pacientov, ktorí na výsledky diagnostických testov čakajú," prezradila sestrička na onkologickom oddelení nemocnice North Shore Hospital Trade Center v newyorskom Queense.

Podľa štúdie medicínskeho centra Mount Sinai sa medzi záchranármi z 9/11 vyskytuje o 15% vyšší výskyt rakoviny ako u ľudí, ktorí neboli vystavení toxínom z Ground Zero. Do augusta odhalili už 1140 prípadov rakoviny, ktorá súvisí práve s pádom Dvojičiek, ale podľa odborníkov ide iba o špičku ľadovca. Vie sa totiž iba o ľuďoch, ktorí sa liečia pomocou zdravotníckych programov financovaných vládou, existujú však samozrejme aj takí, ktorí vyhľadali súkromných lekárov.

"Mal som hrčku v krku, keď som to musel prvýkrát povedať svojej žene," uviedol newyorský detektív Amadeo Pulley (47), ktorému diagnostikovali v máji rakovinu obličiek. "Ale povedal som svojej rodine a dvom deťom, že budem v poriadku. Dostaneme sa z toho," dodal jeden z tých, ktorý ochorel následkom dýchania toxínov.

"Myslím na tých, ktorí tam zomreli a som šťastný," povedal Pulley, ktorý strávil na Ground Zero 50 dní a doplnil, že ak by prišlo k niečomu podobnému ešte raz, neváhal by svoj čin zopakovať.

Dvanásť rokov po páde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nydailynews)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu