Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Senátny výbor schválil vojenskú intervenciu USA v Sýrii: Kto ju bude financovať?

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zahraničný výbor amerického Senátu v stredu schválil navrhovanú rezolúciu o vojenskom zásahu v Sýrii v reakcii na chemický útok z minulého mesiaca. Za hlasovalo 10 jeho členov, proti boli siedmi poslanci hornej komory Kongresu.

Celý Senát by mal o tejto otázke hlasovať pravdepodobne budúci týždeň. Podľa prepočtov americkej spravodajskej stanice ABC News je však v súčasnosti za zásah len 21 senátorov.

Návrh obmedzuje trvanie prípadnej vojenskej operácie na najviac 90 dní a vylučuje nasadenie pozemných síl. Rezolúcia hovorí o "obmedzenej vojenskej akcii v Sýrii" v časovom rozsahu 60 dní. O jej predĺženie o ďalších maximálne 30 dní bude musieť prezident Barack Obama opäť požiadať Kongres. Rezolúcia je odpoveďou na použitie chemických zbraní jednotkami sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Zásah chcú financovať arabské krajiny

Arabské štáty ponúkli Američanom, že finančne prispejú na prípadnú vojenskú intervenciu v Sýrii. Členom amerického Kongresu to v stredu povedal minister zahraničných vecí USA John Kerry. Urobil tak v rámci debaty, počas ktorej chce poslancov presvedčiť, aby inváziu do blízkovýchodnej krajiny podporili. "Pokiaľ ide o arabské krajiny a ich ponuku niesť náklady a pomôcť, odpoveď je jednoznačne áno, ponúkli to. Ponuka je na stole," vyhlásil na rokovaní zahraničného výboru Snemovne reprezentantov.

Podľa neoficiálnych zdrojov vlastní Sýria smrtiacu chemickú zbraň sarín, ktorý dokáže usmrtiť človeka už v priebehu niekoľkých minút. Na Vyšetrení sa dozviete, ako tento paralyzujúci plyn postupne zabíja ľudský organizmus!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu