Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin diskutoval s Cameronom o sýrskej otázke

Vladimir Putin a David Cameron
Vladimir Putin a David Cameron (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin počas noci zo štvrtka na piatok prediskutoval sýrsku otázku s britským premiérom Davidom Cameronom, s ktorým sa stretol v rámci summitu skupiny G20 v Petrohrade.

Ruské tlačové agentúry o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého "si strany ešte raz vymenili názory týkajúce sa situácie v Sýrii". Rozhovor sa uskutočnil po debate s ostatnými lídrami G20 počas večere za zatvorenými dverami a následnom kultúrnom programe trvajúcom zhruba do druhej hodiny nadránom (0:00 SELČ). Putin a Cameron pritom zároveň "potvrdili svoj úmysel pokračovať v rozvíjaní spolupráce v širokom spektre záležitostí", dodal Peskov.

Lídri G20 sa počas večere vyjadrovali k zámeru Spojených štátov zasiahnuť proti sýrskemu vládnemu režimu, hlboké rozdiely v postojoch však nedokázali prekonať, čo potvrdil okrem iných aj taliansky premiér Enrico Letta. Rusko ako spojenec Damasku americké plány nepodporuje, zatiaľ čo Cameronova snaha podieľať sa na prípadnej intervencii stroskotala na odmietnutí britským parlamentom. Cameron pred odchodom na summit v Petrohrade oznámil, že Británia má nové dôkazy o použití chemických zbraní v Sýrii, na ktoré chce Západ vojensky odpovedať. O Sýrii by mali účastníci summitu rokovať aj v piatok, pričom v tejto súvislosti vystúpi generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a medzinárodný vyslanec pre Sýriu Lachdar Brahími.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu