Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obama sa obrátil na Kongres: USA zaútočia kedykoľvek budú chcieť!

Barack Obama Zobraziť galériu (6)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON / DAMASK / MOSKVA - Prezident Spojených štátov Barack Obama dnes oznámil, že sa rozhodol, že USA by mali vykonať obmedzený vojenský úder proti cieľom sýrskeho režimu v reakcii na jeho chemický útok. Obama už oficiálne požiadal Kongres o súhlas.

Vo vyhlásení, ktoré večer predniesol pred Bielym domom, povedal, že v jeho právomoci je, aby vojenskú akciu nariadil bez schválenia Kongresom. Pre krajinu je ale podľa neho dôležité, aby sa o tom diskutovalo.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner v prvej reakcii povedal, že dolná komora Kongresu sa bude možnou vojenskou akciou USA v Sýrii zaoberať v týždni od 9. septembra. Malo by to znamenať, že úder bezprostredne nehrozí.

Obama tiež zdôraznil, že Spojené štáty sú pripravené udrieť, kedykoľvek sa k tomu rozhodnú. "Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku," vyhlásil rozhodne k chemickému útoku z 21. augusta pri Damasku, ktorý označil za najhorší v 21. storočí. Upozornil pritom, že jeho obeťou sa stalo vyše 1000 ľudí, vrátane stoviek detí.

Na útok sú pripravené obe strany

Sýria očakáva vojenský útok už "každú chvíľu" a je pripravená okamžite odpovedať. V sobotu to oznámil nemenovaný vysoký predstaviteľ sýrskeho režimu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo krajinu opustili chemickí inšpektori OSN.

Ich odchod otvoril dvere možnej americkej intervencii a prezident Barack Obama v piatok naznačil, že tento krok príde už čoskoro. "Očakávame útok každú chvíľu. Sme pripravení hocikedy odpovedať," uviedol sýrsky bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Na zahraničný zásah sa pripravujú aj sýrski povstalci, ktorí ho chcú využiť v svoj prospech. Nemajú však v pláne koordinovať boje so zahraničnými silami, uviedol v sobotu jeden z povstaleckých veliteľov. "Chceme využiť možné oslabenie niektorých oblastí útokmi. Nariadili sme skupinám, aby boli v každej provincii pripravené, keď k útoku dôjde," uviedol hovorca povstaleckej Najvyššej vojenskej rady Kasím Sádiddín. 

Spojené štáty v piatok uviedli, že plánujú krátku a presnú akciu na potrestanie "brutálneho a zjavného" chemického útoku síl prezidenta Baššára al-Asada. Ten si podľa zistení amerických tajných služieb pred desiatimi dňami vyžiadal vyše 1 400 obetí. Washington má v regióne niekoľko torpédoborcov vybavených raketami. Sýrska vláda použitie chemických zbraní proti civilistom popiera.

Protestujúci pred Bielym Domom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rusko odložilo dodávky stíhačiek a protivzdušnej obrany

Rusko odložilo dodávky stíhačiek a systému protivzdušnej obrany do Sýrie, pretože vláda v Damasku za ne ešte nezaplatila. Dvanásť lietadiel typu MiG-29M/M2 neodíde do Sýrie skôr než v rokoch 2016-2017, píše denník s odvolaním sa na zdroje v štátnej zbrojárskej firme Rosoboronexport.

Hoci Moskva a Damask dohodu uzavreli ešte v roku 2007, Rusi dodávky strojov odložili kvôli technickým záležitostiam a neskôr preto, že Sýria zaplatila len 30 percent z celkovej sumy, napísal Kommersant. Doplnil, že podľa predchádzajúcich správ z médií malo do Sýrie doraziť do konca tohto roka šesť stíhačiek.

Dodávku systému protivzdušnej obrany S-300 na základe dohody z roku 2010 Rusi takisto odložili, keďže Sýria neplatila. "Dodávky S-300 nepripadajú do úvahy, kým neuvidíme reálne peniaze," uviedol zdroj. Podľa neho sa pôvodne očakávalo, že systém Sýria dostane do júla 2014, dodávku ale teraz odložili do roku 2015 alebo 2016.

agentúra RIA Novosti pripomenula, že najmodernejší ruský systém protivzdušnej obrany by mohol byť vážnou prekážkou pri potenciálnom útoku na Sýriu, ktorý plánujú Spojené štáty, aby potrestali režim za údajný chemický útok na civilistov.

Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Väčšina Francúzov je proti účasti krajiny na zásahu

Väčšina Francúzov je proti účasti svojej krajiny na prípadnom vojenskom zásahu v Sýrii. Neschvaľuje ho 64 percent ľudí, ako ukázal prieskum, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters. Francúzsko je popri Spojených štátov hlavným zástancom vojenskej odpovede na údajné použitie chemických zbraní režimom Bašára Asada. V Paríži sa dnes uskutočnila početne neveľká demonštrácia proti vojenskej intervencii v Sýrii.

Francúzsky prezident François Hollande v piatkovom telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom zdôraznil, že Francúzsko je pevne odhodlané reagovať na útok, ktorý podľa oboch krajín bezpochyby vykonal Asadov režim. Elyzejský palác krátko potom vydal vyhlásenie, podľa ktorého obaja prezidenti vyzvali medzinárodné spoločenstvo k "tvrdému odkazu" pre sýrsky režim. O jeho konkrétnej podobe však Obama doteraz nerozhodol.

Generálny tajomník hlavnej francúzskej pravicovej opozičnej strany, Zväzu pre ľudové hnutie (UMP), François Cope dnes vyzval Hollanda, aby s rozhodnutím ohľadom účasti na zásahu proti Sýrii počkal na závery inšpektorov OSN.

Tí v uplynulých dňoch v Sýrii overovali údajne použitie chemických zbraní. Dnes ráno Sýriu opustili a popoludní podľa agentúry AP zrejme pristáli v Holandsku. Cope prezidenta Hollanda tiež obvinil z toho, že opozícii neposkytuje potrebné informácie o sýrskej kríze. 

Dnes zverejnený prieskum ukázal, že s francúzskou účasťou nesúhlasí 64 percent Francúzov. Väčšina reprezentovaná 54 percentami respondentov prieskumu potom neverí, že prezident Hollande akciu francúzskej armáde nariadi. Celkom 35 percent ľudí potom dalo najavo obavy, že prípadný zásah môže uvrhnúť celý blízkovýchodný región do konfliktu.

Protesty proti možnej vojny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Proti útoku demonštrujú po celom svete

Demonštranti po celom svete protestujú za aj proti možnému americkému útoku na Sýriu. Napísala to dnes agentúra AP. Americký prezident Barack Obama povedal, že akýkoľvek možný útok bude obmedzený a jeho cieľom bude potrestanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada za údajné použitie chemických zbraní. Spojené štáty tvrdia, že pri chemickom útoku, ktorý má podľa nich na svedomí vládny režim, zahynulo 1420 ľudí.

V texaskom meste Houston sú na dnes naplánované dve demonštrácie. Na jednej chcú demonštranti protestovať proti útoku, na druhej sa zídu odporcovia vojenskej intervencie. V Bostone sa majú tiež stretli odporcovia útoku. Ďalšie protesty sú ohlásené nielen v Spojených štátoch, ale aj v ďalších krajinách. Inšpektori OSN opustili Sýriu po štvordňovom vyšetrovaní priamo na mieste útoku.

Demonštrácie proti útoku prebehli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu