Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý premiér Berlusconi vylúčil svoj odchod z vysokej politiky

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes vylúčil, že by sa chystal opustiť vrcholovú politiku aj napriek tomu, že trest za daňový podvod ho pravdepodobne čoskoro donúti opustiť parlament. Informovala o tom agentúra DPA.

"Budem vzdorovať! Ja sa nevzdám. Buďte si istí, že ja neodstúpim, ja zostanem vodcom stredo-pravých síl," napísal Berlusconi na svojom facebookovom profile.

Sedemdesiatšeťročného Berlusconiho odsúdili vlani v októbri za daňové úniky jeho spoločnosti Mediaset na štvorročný trest, ktorý mu na základe amnestie z roku 2006 skrátili na jeden rok.

Berlusconiho priaznivci požadujú, aby mohol pokračovať vo svojej politickej kariére napriek tomu, že podľa nedávno schváleného zákona nesmú sedieť v parlamente osoby odsúdené na viac ako štyri roky väzenia.

O Berlusconiho vylúčení z parlamentu by mal v septembri rozhodnúť taliansky Senát. Jeho konzervatívna strana Ľud slobody (PdL), ktorá má menšinu v hornej komore talianskeho parlamentu, pohrozila, že ak bude hlasovanie o Berlusconim úspešné, prestane podporovať súčasnú vládu.

"Až do konca budem pracovať v záujme krajiny a Talianov. Hrdo pokračujte ďalej, ja vás rozhodne nesklamem. Pripravme sa na najlepšie," povedal svojim fanúšikom Berlusconi.

Berlusconi si podľa denníka La Stampa pripravuje "výbušný prejav," ktorý má predniesť v septembri a "ktorým položí vládu" a donúti prezidenta Giorgia Napolitana vyhlásiť predčasné voľby. Predseda vlády Enrico Letta, ktorý stojí na čele krehkej pravo-ľavej koalície, sa spolieha práve na podporu PdL. Jeho vláda vnikla v apríli potom, čo voľby nepriniesli jednoznačný výsledok.

Pozorovatelia talianskej politickej scény tvrdia, že ak sa nezmení volebný zákon, nové voľby by opäť nemuseli mať jednoznačného víťaza. Následná politická nestabilita by mohla vyvolať oslabenie dôvery trhov voči Taliansku, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu