Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Berlusconi sa cíti byť nevinný, aj naďalej chce zostať v politike

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi trvá na tom, že zostane v politike aj napriek usvedčeniu z daňového podvodu a hrozby, že Senát ho zbaví kresla.

V televíznom prejave odvysielanom v stredu večer expremiér vyhlásil, že je "absolútne nevinný" a mieni sa odvolať na ústavný súd ako aj na Európsky súd pre ľudské práva. Berlusconiho prejav odvysielali tesne pred hlasovaním Senátu o odklade rozhodnutia, či bývalého premiéra zbavia mandátu. O odklad až do vyriešenia všetkých odvolaní požiadal jeden z Berlusconiho spolustranníkov zo strany Ľud slobody (PDL).

Taliansky najvyšší súd v auguste odmietol Berlusconiho odvolanie a potvrdil jeho minuloročný trest odňatia slobody za daňové úniky v trvaní jeden rok. S tým spojený päťročný zákaz zastávať verejnú funkciu však bude predmetom ďalšieho skúmania. V rámci takmer 30 súdnych procesov vedených proti výstrednému expremiérovi ide o vôbec prvé uznanie jeho viny spojené s väzením. Otázne je, aký to bude mať dopad na krehkú širokú koalíciu premiéra Enrica Lettu, ktorej súčasťou je aj Berlusconiho strana Ľud slobody (PDL).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu