Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbor Senátu odhlasoval stratu mandátu pre expremiéra Berlusconiho

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM – Výbor talianskeho Senátu súhlasil dnes s návrhom pozastaviť členstvo v hornej komore parlamentu bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu odsúdenému za daňové podvody. Hlasovanie celého pléna Senátu, ktoré rozhodne o Berlusconiho mandáte, sa uskutoční približne o dva týždne, informovala agentúra DPA.

 Berlusconimu hrozí strata senátorského kresla pre nesúlad so zákonom o bezúhonnosti členov poslaneckého zboru, ktorý neumožňuje vykonávať mandát poslancom odsúdeným za úmyselný trestný čin.
Poslanci za Bersluconiho stranu Ľud slobody (PdL) označujú zákon za protiústavný, hoci väčšina z nich zaň vlani hlasovala, pripomína DPA. Protikorupčný zákon z roku 2012 uplatňuje v prípade odsúdenia na viac ako dva roky pozastavenie členstva člena poslaneckého zboru na šesť rokov.

Expremiéra odsúdil v auguste Kasačný súd v Ríme na štyri roky väzenia za daňové podvody pri vedení rodinného mediálneho impéria Mediaset, pričom mu boli odpustené tri roky na základe novelizácie zákona z roku 2006, takže si trest musí odpykať už len ročným domácim väzením alebo verejnoprospešnými prácami vzhľadom na svoj pokročilý vek.

Berlusconi v súvislosti s hrozbou straty mandátu najprv pohrozil odchodom PdL zo širokej vládnej koalície vedenej premiérom Enricom Lettom, pričom však v stredu pred hlasovaním parlamentu o dôvere vláde ustúpil po odpore viacerých poslancov PdL voči jeho návrhu.

Berlusconi sa v boji o zachovanie svojho mandátu spolieha na poslednú inštanciu - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Tvrdí, že si je absolútne istý nariadením nového súdneho procesu zo strany ESĽP, ktorý zvráti voči nemu nepriaznivý rozsudok talianskeho súdu poslednej inštancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu