Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Berlusconi chce napriek obvineniam zostať v parlamente

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Snaha Silvia Berlusconiho podržať si poslanecké kreslo napriek tomu, že ho súd uznal vinným z daňového podvodu, je v novodobej histórii bezprecedentná. Politici zvyčajne rezignujú ešte predtým, ako sa prípad dostane na súd. Prinášame niekoľko prípadov za posledné desaťročie.

Belgicko
Premiér Yves Leterme sa dostal v marci 2008 k moci a krátky čas nato musel rezignovať pre podozrenie, že robil nátlak na súdnictvo pre záchranu banky Fortis. Vrátil sa ako minister zahraničia vo vláde premiéra Hermana Van Rompuya, no krátko po začatí vyšetrovania v roku 2009 opäť odišiel.

Chorvátsko
Ivo Sanader rezignoval v roku 2009 pre obvinenia z podvodu z postu premiéra. Chorvátsko ho vydalo do Rakúska, kde ho obvinili a uväznili. Ukázalo sa, že Sanader bral úplatky vo výške miliónov eur z maďarskej energetickej spoločnosti MOL a rakúskej banky Bank Austria a je odsúdený na 10 rokov väzenia. V roku 2013 čelí ďalším obvineniam z korupcie.

Česká republika
Premiér Petr Nečas musel v júni 2013 odstúpiť následkom škandálu súvisiaceho s korupciou a zneužitím právomocí, do ktorých bola zapojená jeho poradkyňa a milenka. Prokurátori uviedli, že nepodajú žalobu.

Fínsko
Premiér Matti Vanhanen v roku 2010 rezignoval a odstúpil z čela svojej strany ako uviedol, pre zdravotné dôvody. Existuje však podozrenie, že spoločnosť, ktorej predsedal, ilegálne financovala v roku 2006 jeho prezidentskú kampaň. V roku 2011 parlament rozhodol o ďalšom vyšetrovaní prípadu.

Nemecko
Prezident Christian Wulff vo februári 2012 odstúpil potom, ako mu poslanci pre podozrenie z korupcie zrušili imunitu. Wulff bol obvinený, že si nechal platiť hotelovú izbu filmovým producentom za podporu filmového projektu. Súdny proces sa má začať v novembri.

Litva
Rolandas Paksas bol zvolený v roku 2003 za prezidenta, o 15 mesiacov nato musel pre porušenie ústavy odísť. Litovské občianstvo udelil svojmu najväčšiemu sponzorovi, podnikateľovi ruského pôvodu. V roku 2009 ho zvolili za poslanca v Európskom parlamente.

Poľsko
Ľavicový premiér Leszek Miller rezignoval v roku 2004 pre obvinenia z korupcie, vzdal sa aj vedenia svojej sociálnodemokratickej strany. V roku 2012 ho opätovne zvolili do čela strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu