Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odsúdený za vraždu Cervanovej spolupracoval pri vyšetrovaní s ŠtB

Ľudmila Cervanová
Ľudmila Cervanová

BRATISLAVA - František Čerman, ktorý bol obvinený a odsúdený v prípade vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, spolupracoval s ŠtB pri vyšetrovaní. Tvrdí to dnešné vydanie denníka Sme s odvolaním sa na doteraz nezverejnené dokumenty Ústavu pamäti národa. Čerman denníku kontakty s ŠtB potvrdil, väčšina jeho spisu však bola skartovaná.

Krajský súd v Bratislave v roku 2004 vymeral Čermanovi jedenásťročný trest. Odsúdený v záverečnej reči hovoril, že je jednou z obetí justičného zločinu, pričom obvinenie siedmich Nitranov označil za vykonštruovaný prípad pod taktovkou ŠtB.

"Kedy a kto z prokuratúry sa vážne zapodieval tým, čo sa okolo nás dialo pri vyšetrovaní od roku 1978 do roku 1983 a aj neskôr vo väznici?" pýtal sa podľa Sme na súde.

Zároveň spomínal, že sa vtedy stal záujmovou osobou ŠtB pre kontakty s rodinou Cohenovcov z Francúzska. "ŠtB v apríli 1979 založila na Čermana spis kandidáta tajnej spolupráce s krycím menom 'Bloňdák'. Nevyplýva z neho, že by vtedy už figuroval medzi podozrivými. Návrh je odôvodnený tým, že 'kritického dňa' sa zabával spolu s francúzskymi štátnymi príslušníčkami Silviou a Lýdiou Cohenovými a s Milanom Andrášikom, ktorý bol tiež odsúdený," píše denník Sme s tým, že Čermana si ŠtB vytypovala ako prostredníka, aby mohla aspoň jednu zo sestier Cohenových vypočuť k záujmovým problémom.

V júli 1983 ŠtB spis založila do archívu s konštatovaním, že sa ukázalo, že menovaný bol priamym páchateľom vraždy. Sestry Cohenové v kauze figurovali ako svedkyne, ktoré neskôr Čermanovi s Andrášikom potvrdzovali alibi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu