Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Americká armáda zrovnoprávni partnerov homosexuálnych vojakov

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Minister obrany Spojených štátov Chuck Hagel v stredu oznámil, že výhody poskytované manželkám či manželom príslušníkov armády si budú môcť prvýkrát nárokovať aj zosobášené páry rovnakého pohlavia.

Ozbrojené sily tak pokračujú v zrovnoprávňovaní homosexuálov vo svojich radoch po tom, ako ešte v roku 2011 zrušili pravidlo prikazujúce im zatajovať svoju orientáciu. Najnovší krok súvisí s júnovým rozhodnutím amerického Najvyššieho súdu, ktorý označil za protiústavný zákon vymedzujúci manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Partneri homosexuálnych vojakov a dôstojníkov majú nárok na výhody, ako je zdravotné poistenie či ubytovanie na základniach, so spätnou platnosťou od 26. júna, čo je dátum, keď Najvyšší súd vyniesol verdikt. Pokyny vydané Hagelom zohľadňujú aj skutočnosť, že 37 štátov USA manželstvá osôb rovnakého pohlavia neuznáva.

Vojak môže v takom prípade dostať až 10-dňové voľno na vybavenie sobášneho listu v niektorom z ostatných 13 štátov alebo washingtonskom federálnom dištrikte. Zrovnoprávnenie sa týka i nároku na pochovanie po boku manžela či manželky na takzvanom národnom vojenskom cintoríne v Arlingtone pri Washingtone. Odhaduje sa, že výhody využijú tisíce vojakov v aktívnej službe, záložníkov a vyslúžilcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu