Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná a Južná Kórea opäť rokujú o znovuotvorení Kchäsongu

Vstup do priemyselnej zóny
Vstup do priemyselnej zóny (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná a Severná Kórea v stredu opäť rokujú o znovuotvorení spoločnej priemyselnej zóny Kchäsong. Obe strany sa na túto tému stretli už šesťkrát, no rokovania sa skončili bez konkrétneho výsledku a komplexu hrozilo trvalé uzavretie.

Severná Kórea však minulý týždeň navrhla ďalšie kolo rozhovorov len chvíľu po tom, čo Soul signalizoval svoje odhodlanie zatvoriť komplex nadobro. Vláda Juhu už totiž oznámila, že firmám z Kchäsongu vyplatí odškodné v celkovej sume 250 miliónov dolárov za nútené zatvorenie.

"Urobíme všetko, aby sme nesklamali," vyhlásil pred rokovaniami šéf juhokórejskej delegácie Kim Ki-wung. Dnešným rokovaniam bude opäť dominovať žiadosť Južnej Kórey o poskytnutie záruk, na základe ktorých už Pchjongjang Kchäsong opäť svojvoľne nezatvorí.

Rokovania sa konajú necelý týždeň pred začiatkom veľkého americko-juhokórejského vojenského cvičenia, ktoré KĽDR považuje za provokáciu. Asi 50 000 juhokórejských a 30 000 amerických vojakov budú od budúceho pondelka nacvičovať vojenskú inváziu do KĽDR. "Ak sa cvičenie uskutoční, podmienky v regióne sa zhoršia až na pokraj vojny," uviedla vo vyhlásení vláda KĽDR.

Severná Kórea po vyostrení napätia v regióne z Kchäsongu začiatkom apríla stiahla všetkých 53 000 zamestnancov, odmietla rokovať o pokračovaní jeho prevádzky a Juhokórejčanom zakázala prístup do komplexu. Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá donedávna pokračovala aj napriek napätiu v regióne.

Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu