Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Američania ubezpečujú svet: Snowdenovi trest smrti určite nehrozí

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA / WASHINGTON - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý prezradil tajné informácie a už dlhšie ako mesiac sa skrýva pred americkou justíciou na moskovskom letisku, nebude v prípade vydania do USA čeliť ani hrozbe trestu smrti a mučeniu, ale k dispozícii bude mať všetky práva.

Uviedol to americký minister spravodlivosti a generálny prokurátor Eric Holder v liste svojmu ruskému náprotivkovi. Holder ubezpečil ruskú vládu, že Snowden je za prezradenie tajných informácií obvinený z trestných činov, na ktoré sa trest smrti nevzťahuje, a uistil, že ani v prípade rozšírenia obvinení nebudú americké úrady pre Snowden požadovať trest smrti.

Holderov list sa javí ako odpoveď na Snowdenové tvrdenia v žiadosti o dočasný azyl v Rusku, že keby sa vrátil do vlasti, mohol by byť mučený a popravený. Ruské ministerstvo spravodlivosti predtým len oznámilo, že Holderovv list neobsahoval výslovnú žiadosť o vydanie utečenca.

Snowden je vo svojej vlasti stíhaný za prezradenie prísne tajných programov, umožňujúcich sledovať internetovú a telefonickú komunikáciu miliónov ľudí po celom svete.

Nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý sa sám zaslúžil o odhalenie praktík obávanej východonemeckej tajnej polície Stasi, vyhlásil, že Snowden by si zaslúžil rešpekt za obranu slobody, poškodzovanej odposluchami cudzej rozviedky.

Šéf štátu má síce veľkú morálnu autoritu, ale málo právomocí, poznamenala agentúra Reuters a pripomenula, že kancelárka Angela Merkelová už uistila Washington, že Berlín neposkytne utečencovi útočisko. Škandál s americkým odpočúvaním jej však môže pred voľbami poškodiť.

V Rusku súčasne rastie nervozita v dôsledku čoraz častejších správ o možnom odvolaní pripravovanej návštevy prezidenta USA Baracka Obamu práve kvôli prípadu Snowden. Denník Kommersant dnes napísal, že rozhodnutie o zrušení Obamovej cesty zatiaľ nepadlo. Zdroje denníka na americkom ministerstve zahraničia uviedli, že o veci bude rozhodnuté v priebehu niekoľkých týždňov. Nejde vraj len o vývoj Snowdenovej kauzy, ale o celý komplex americko-ruských vzťahov.

Obama je vraj vystavený silným tlakom, aby do Ruska nejazdil. Skutočnosť, že by sa prezident USA ocitol v Moskve v rovnakej dobe, kedy sa tam ukrýva stíhaný utečenec, by údajne poškodila Obamovu povesť.

Návrhy na zablokovanie vzťahov s Moskvou zaznievajú čoraz častejšie z amerického Kongresu. Poslanci Senáu začali prerokovávať návrh zákona, ktorý by vystavil sankciám štáty, ktoré bránia Snowdenovo vydanie do USA. Je zrejmé, že Rusko by bolo medzi prvými.

Kremeľ doteraz podľa Kommersantu žiadne oficiálne informácie o ohrození Obamovej cesty nemá a návštevu intenzívne pripravuje. Pokiaľ ide o Snowdena, prezident Vladimir Putin sa podľa svojho hovorcu o jeho osud nezaujíma. Nestojí o to, aby tento prípad akokoľvek poškodil rusko-americké vzťahy, povedal novinárom hovorca Dmitrij Peskov.

Agentúra RIA Novosti dnes napísala, že na najvyššej úrovni sa tento prípad neprerokováva, diskusiu o Snowdenovi vedie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s ruskou kontrarozviedkou FSB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu