Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obetí vojny v Sýrii je už viac ako 100-tisíc, priznal šéf OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Počet obetí občianskej vojny v Sýrii už prekročil číslo 100-tisíc. Vo štvrtok to priznal šéf Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun, ktorý o tom informoval počas tlačovej konferencie v New Yorku spoločne s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Mimovládne organizácie o podobnej bilancii informujú už dávnejšie, OSN však oficiálne takýto vysoký počet mŕtvych potvrdila prvýkrát. Posledné odhady OSN sú v porovnaní s predošlým mesiacom vyššie o 7000 obetí. Následkom vojny je okrem mŕtvych aj asi 1,7 milióna utečencov, ktorí museli pred bojmi opustiť Sýriu a uchýliť sa v imigračných táboroch v susedných krajinách.

Spojené štáty a Rusko sú odhodlané uskutočniť mierovú konferenciu o Sýrii, ktorá by sa mala konať vo švajčiarskej Ženeve. Cieľom podujatia je nájdenie mierového riešenia sýrskeho vojnového konfliktu. Na jej presnom dátume sa však mocnosti stále nevedia dohodnúť. Otázna je aj účasť sýrskej opozície, ktorá odmieta rokovať s predstaviteľmi režimu prezidenta Baššára al-Asada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu