Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vo Francúzsku zhabali 60 ton pirátskych miniatúr Eiffelovej veže

Eiffelova veža
Eiffelova veža (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia vo štvrtok zhabala 60 ton miniatúr Eiffelovej veže určených na predaj turistom na pouličnom čiernom trhu v Paríži. Informovala o tom agentúra Reuters.

Metropola Francúzska je jedným z najnavštevovanejších miest sveta, do ktorej ročne zavíta približne 29 miliónov ľudí. Rušný turistický ruch však so sebou prináša i záplavu pirátsky vyrobených suvenírov od replík "eiffelovky" až po falošný odev značky Hermés.

Väčšinu nelegálnych predavačov tvoria prisťahovalci, ktorí okupujú najfrekventovanejšie časti mesta, neplatia dane a poškodzujú obchod autorizovaných predajcom.

Podľa polície došlo k zhabaniu cínových, výrazne farebných 8-centimetrových sošiek v sklade neďaleko letiska v meste Le Bourget ležiacom severne od Paríža. Pri akcii zatkli ženu čínskej národnosti.

Úrady uviedli, že čínske gangy, z ktorých mnohé sídlia vo východnej časti Paríža, dovážajú pirátske výrobky z Číny a následne ich predávajú skupinám kontrolujúcim pouličných predavačov.

V čase vrcholiacej letnej sezóny v okolí Eiffelovej veže operuje 300-400 nelegálnych predajcov suvenírov. Polícia medzi obyvateľstvom rozširuje letáky, v ktorých ich vystríha pred týmito obchodníkmi.

Mnoho z nich prichádza do krajiny aj z Indie a Senegalu. Ak sú prichytení pri nezákonnej činnosti, polícia im skonfiškuje tovar, avšak často bývajú prepustení, nakoľko väčšina z nich nie je schopná uhradiť pokutu vo výške do 3750 eur. Niektorých štát deportuje späť do ich vlasti, tento proces je však právne veľmi zdĺhavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu