Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eiffelovku museli zatvoriť: Dominantu Paríža ohrozovali aktivisti

Eiffelova veža
Eiffelova veža (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Pre protest aktivistov medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace proti zadržiavaniu ich kolegov ruskými úradmi museli dnes v Paríži dočasne uzavrieť Eiffelovu vežu. Informovali o tom francúzske médiá. Aktivisti, účastníci dnešnej protestnej akcie, požadovali prepustenie 30 aktivistov, o čom svedčil aj nápis na ich transparente Free the Arctic 30.

Greenpeace minulý mesiac protestovala pri vrtnej plošine Prirazlomnaja, ktorá patrí ruskej energetickej spoločnosti Gazprom a nachádza sa v Pečorskom mori, pri severnom pobreží Ruska. Ruská pobrežná stráž zadržala vtedy celkove 30 osôb - 28 aktivistov Greenpeace, ruského fotografa a britského kameramana, ako aj ich plavidlo Arctic Sunrise. 

Tridsiatku zadržaných z 18. septembra obvinili najskôr z pirátstva, aby v uplynulých dňoch korigovali toto obvinenie na výtržníctvo. Zmenu obvinení oznámil 23. októbra hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin. Organizácia Greenpeace v reakcii na zvrat v kauze uviedla, že menej závažné obvinenia sú stále "šialene neprimerané".

Eiffelova veža patrí v Paríži medzi najnavštevovanejšie objekty vôbec. Ročne ju navštívi až sedem miliónov ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu