Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Turistov čakalo v Paríži sklamanie: Na Eiffelovu vežu sa nedostanú!

Eiffelova veža je kvôli štrajku nedostupná.
Eiffelova veža je kvôli štrajku nedostupná. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií Francúzska je už druhý deň zatvorená kvôli štrajku. Na parížsku Eiffelovu vežu, kam sa denne vypravia desaťtisíce turistov, sa tak nikto nedostane, pretože zamestnanci sa štrajkom domáhajú lepších pracovných podmienok, informovala agentúra AFP.

Zhruba 300 zamestnancov sa rozhodlo, že si vynúti vyššie platy a dôstojnejšie podmienky pre svoju prácu, ktorú na 324 metrov vysokom železnom symbole Paríža vykonávajú. Ich hlavnou požiadavkou je urýchlené dokončenie renovácie interiéru veže, ktoré sa začalo v roku 2008 a malo trvať 18 mesiacov, stále sa však vlečie.

Stavba z roku 1889 už dávno prekračuje svoju pôvodne plánovanú životnosť a denne ju navštívi až 30.000 ľudí. Zamestnanci už v utorok neúspešne rokovali so spoločnosťou prevádzkujúcu vežu, v ktorej má väčšinový podiel parížska radnica. Rokovania podľa AFP pokračujú aj dnes.

Tisíce sklamaných turistov tak miesto výškového pohľadu na francúzsku metropolu sklamane u päty veže hľadia na oznámenia o štrajku. "Myslím, že je to určitý francúzsky stereotyp. Všade sa tu štrajkuje, tak prečo by sa nestávkovalo aj na Eiffelovej veži. Podľa mňa je to celkom smiešne," povedala stanici BBC americká turistka Kathrine Markowski.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu