Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovská tragédia v Španielsku: Vlak sa vykoľajil v pekelnej rýchlosti, 80 mŕtvych!

Vykoľajenie vlaku neprežilo najmenej 78 ľudí Zobraziť galériu (13)
Vykoľajenie vlaku neprežilo najmenej 78 ľudí (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska polícia začala vyšetrovanie jedného z rušňovodičov vlaku, ktorý sa v stredu večer vykoľajil pri meste Santiago de Compostela. Pri nehode zahynulo najmenej 80 ľudí a nemocnice ošetrili celkom 178 osôb, informovali galícijské úrady. Podľa prvých hypotéz vyšetrovateľov príčinou nešťastia zrejme bolo viac ako dvojnásobné prekročenie povolenej rýchlosti v ostrej zákrute.

Obrovská tragédia v Španielsku:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Rušňovodič španielskeho rýchlovlaku priznal, že išiel príliš rýchlo. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje vyšetrovateľov. Rušňovodič podľa nich potvrdil, že vlak išiel rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu, hoci na úseku, kde k nehode došlo, je prípustná rýchlosť maximálne 80 kilometrov za hodinu. Dôvod, prečo išiel tak rýchlo, doposiaľ nie je jasný.

Rušňovodič podľa denníka El País krátko po nehode komunikoval vysielačkou s neďalekou stanicou: tvrdil, že má bolesti v chrbte a nie je schopný dostať sa z kabíny. "Dúfam, že nebudú mŕtvi, pretože by som ich mal na svedomí," vyhlásil údajne.

Vykoľajenie vlaku neprežilo najmenej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Podľa galícijských úradov boli už všetci zranení identifikovaní. Nemocnice ošetrili celkom 178 ľudí, z ktorých 95 doteraz zostáva v starostlivosti lekárov, uviedla tamojšia ministerka zdravotníctva. V kritickom stave je podľa nej v súčasnosti 36 zranených, z toho štyri deti. Predbežné správy hovoria, že medzi obeťami je niekoľko Američanov a najmenej jeden Brit.

Na miesto tragédie, kde stále pokračujú záchranné práce, dorazil premiér Mariano Rajoy, uviedli španielske médiá. Rajoy, ktorý je rodákom zo Santiaga de Compostela, hneď po nehode vyjadril svoje hlboké pohnutie a sústrasť s pozostalými. O nešťastí bol informovaný aj pápež František, ktorý je na svojej prvej zahraničnej ceste v Brazílii. František zdieľa bolesť postihnutých rodín a vyzýva veriacich k modlitbám za mŕtvych a zranených, povedal pápežov hovorca Federico Lombardi na tlačovej konferencii v Riu de Janeiro.

Galicijský regionálny šéf Alberto Núñez Feijoo vyhlásil dnes v reakcii na tragédiu sedemdňový smútok.

Vykoľajenie vlaku neprežilo najmenej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie, či sa na miestne tragédie nachádzali aj občania SR. "Ešte stále sa identifikujú obete a tiež ranení, stále sa vyprosťujú telá z vagónov, 77 mŕtvych a vyše 140 ranených, obete by už nemali pribúdať, zatiaľ nie sú informácie o obetiach spomedzi cudzincov," uviedol Peter Susko z tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie.

Obrovská tragédia v Španielsku:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nehoda je druhým najhorším vlakovým nešťastím v Európe za posledných dvadsať rokov. Viac obetí - 101 - si vyžiadala len nehoda nemeckého rýchlovlaku pri meste Eschede v júni 1998. Ešte viac ľudí zomrelo na železnici, a to tiež v Španielsku, v marci 2004, vtedy ale išlo o sériu teroristických útokov so 191 mŕtvymi.

Obrovská tragédia v Španielsku:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Rýchlovlak Alvia štátnej železničnej spoločnosti Renfe išiel v stredu z Madridu do mesta Ferrol na severozápade Španielska. Všetkých jeho 13 vagónov sa vykoľajilo o 20:42 SELČ v zákrute neďaleko pútnického mesta Santiago de Compostela. Podľa spoločnosti Renfe prepravoval vlak 238 pasažierov.

Najhoršie zasiahnutý bol podľa médií reštauračný vagón, ktorý sa pri nehode vymrštil do výšky a odletel takmer 15 metrov ďaleko.

Záchranári celú noc aj dnes ráno vyslobodzovali zranených a pátrali po ďalších možných obetiach. Mohutný žeriav vyzdvihuje zničené vagóny z trate na cestu, prevádzka na významnom železničnom uzle však zrejme ešte dlho obnovená nebude.

Obrovská tragédia v Španielsku:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)
    


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu