Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záhadná strata pamäte: Američan zabudol po anglicky, tvrdí, že je Švéd!

Michael Boatwright, alias Johan Ek. Amnézia, strata pamäte.
Michael Boatwright, alias Johan Ek. Amnézia, strata pamäte. (Zdroj: int)

BRATISLAVA/PALM SPRINGS - Americkí lekári sa zaoberajú šokujúcim prípadom totálnej straty pamäte. V moteli našli amerického vojnového veterána Michaela Boatwrighta, ktorý má tak vymazanú pamäť, že zabudol svoju rodnú reč. Tvrdí o sebe, že je Švéd a hovorí iba po švédsky.

Šesťdesiatjeden ročného Michaela Boatwrighta našli v moteli v Kalifornií. Iba podľa dokladov zistili aké má meno, že je Američan a že slúžil v US Navy. Sám Boatwright si však nič z toho nepamätá. Dokonca ani nevie po anglicky. S lekármi komunikuje po švédsky, s pomocou tlmočníka. Vytrvalo tvrdí, že sa volá Johann Elk a je zo Švédska. Muž mal pri sebe viacero preukazov totožnosti, dokonca aj fotografie seba so svojou rodinou. Na nič zo svojho života si však nepamätá. Napriek tomu, že je Američan, nerozumie po anglicky a rozpráva iba po švédsky. Noviny Desert Sun sa spojili s jeho sestrou, ktorá potvrdila, že Michael na desať rokov úplne zmizol a nezanechal kontakt. "Vždy to bol tulák. Vrátil sa, len keď niečo potreboval, napríklad peniaze. Potom sa zase vyparil," povedala o Michaelovi, alias Johannovi, jeho sestra Michelle Brewer.

Boatwrightov príbeh sa dáva dokopy iba pomaly, podľa náhodných svedectiev. Doteraz je tak jasné, že v osemdesiatych rokoch sa skutočne presťahoval do Švédska, kde sa aj naučil tamojší jazyk. Dokonca si tam našiel priateľku, s ktorou sa chcel oženiť. Tej sa zveril, že ho trápia nočné mory z Vietnamskej vojny, v ktorej bol. Zo Švédska v roku 2003 odišiel, neskôr pracoval v Číne a Japonsku ako učiteľ angličtiny. Do Ameriky sa vrátil lietadlom z Hong Kongu.

Takúto vážnu amnéziu môže spôsobiť poranenie mozgu, alebo silná psychická trauma. S tou sa často spája aj potreba úniku - jej obete utekajú ďaleko od domova a vytvárajú si nové identity.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu