Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Obrovský záťah proti pedofilom: V deviatich krajinách zatkli 255 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americké úrady uskutočnili rozsiahlu akciu proti pedofilom. V rámci operácie iGuardian zameranej proti internetovým sexuálnym delikventom a páchateľom, ktorí vlastnia, vyrábajú alebo obchodujú s detskou pornografiou, zatkli v deviatich krajinách 255 osôb, oznámil v pondelok na tlačovej konferencii vo Washingtone riaditeľ Imigračného a colného úradu (ICE) John Morton.

Väčšina zo zatknutých pochádza zo Spojených štátov, ďalšie zatknutia sa uskutočnili v Brazílii, Kanade, Izraeli, Mexiku, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku a na Filipínach.

Operácia, ktorá sa uskutočnila od 28. mája do 30. júna, podľa Mortona zachránila pred ďalším zneužívaním 61 detských obetí v USA, Kanade, Indonézii a Holandsku. Sedemnásť zatknutých pritom pracovalo na pozíciách, ktorým detí dôverujú - okrem iného išlo o deviatich učiteľov a troch duchovných.

"Ochrana našej mládeže v digitálnom veku si od každého z nás vyžaduje, aby sa mal na pozore pred ľuďmi, ktorí zneužívajú deti a vydierajú obete cez internet," citovala Mortona agentúra DPA. "Deti i rodičia musia pochopiť, že nie každý, kto je on-line, je tým, za koho sa vydáva," dodal šéf Imigračného a colného úradu.

Vyšetrovanie tiež ukázalo nárast novej formy sexuálneho vydierania detí, keď im páchatelia najprv pošlú mailom napríklad explicitné fotografie a potom ich vydierajú - žiadajú sexuálny styk alebo posielajú ďalšie zábery.

"Pedofili hľadajú v sociálnych médiách prostredníctvom ľsti, podvodu a vydierania príležitosti, ako dostať pod svoj vplyv mladých ľudí," upozornil Morton.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu