Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemeckého duchovného (72) vylúčili z cirkvi: Dlhodobo zneužíval školákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Cirkevný súd berlínskej arcidiecézy vyniesol dnes verdikt v kauze medzičasom 72-ročného jezuitského pátera, ktorý sa na Canisiusovom kolégiu dlhodobo dopúšťal sexuálneho zneužívania.

Hovorca arcidiecézy Stefan Förner pre tlačovú agentúru DPA potvrdil informáciu rozhlasovej stanice Deutschlandfunk, podľa ktorej vinníka doživotne vylúčili z radov duchovných. Páter rozsudok akceptoval a uhradil už prvú časť finančného trestu vo výške 4000 eur na účet fondu pre obete zneužívania.

Z hľadiska trestnoprávneho i občianskoprávneho sú trestné činy vylúčeného kňaza premlčané. Na elitnom katolíckom gymnáziu, ktoré v berlínskej štvrti Tiergarten prevádzkovali jezuiti, dochádzalo podľa odhalení k zneužívaniu poslucháčov pedagógmi po desaťročia.

Informovali o tom ešte pred štyrmi rokmi nemecké printové médiá s odvolaním sa na list, ktorý vtedajší úradujúci rektor zariadenia Klaus Mertes adresoval viac ako 600 bývalým poslucháčom vzdelávacieho zariadenia.

Podľa jeho slov dochádzalo k zneužívaniu v 70. a 80. rokoch minulého storočia, konkrétne údaje o počte obetí však Mertes neuviedol. Klaus Mertes priznal, že zneužívanie zanechalo na obetiach značné stopy, a apeloval na všetkých, ktorí sa s tým doteraz nezdôverili, aby tak urobili nielen v záujme vlastnom, ale aj v záujme očistenia gymnázia a zadosťučinenia spravodlivosti.

Spomínaným gymnáziom, ktoré nesie meno sv. Petra Canisiusa (1521-1597), významného jezuitského teológa a autora prvých katolíckych katechizmov, prešli viaceré významné osobnosti súčasného hospodárskeho, politického a spoločenského života v spolkovej republike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu