Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zlodeji ukradli Lutherove spisy: Prilepšili si o 60 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Neznámi zlodeji v piatok z múzea vo Stredonemeckom Eisenachu ukradli tri originály diel náboženského reformátora Martina Luthera, ktorých cena sa odhaduje na minimálne 60.000 eur. Informovala o tom dnes polícia, ktorá po páchateľovi či páchateľoch pátra.

Zo sklenených vitrín Lutherovho pamätníka v Durínsku zmizol napríklad spis s názvom Kresťanskej šľachte nemeckého národa o zlepšení stavu kresťanstva z roku 1520 a ďalšie dve diela z rokov 1524 a 1530.

Podľa polície sa v múzeu v piatok pohybovali dve výpravy mládeže zo Schweinfurtu, preto chce kontaktovať ich vedúcich a poprosiť, aby sa jej prihlásili aj ďalší prípadní svedkovia.

Teológ, kazateľ a reformátor Martin Luther (1483-1546) je považovaný za iniciátora rozdelenia západných kresťanov na katolíkov a protestantov. Rozkol spustilo jeho 95 téz proti zneužívaniu odpustkov, ktoré v roku 1517 pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu. Za celý svoj ​​život vydal niekoľko kníh, najvýznamnejším dielom sa však stal jeho nemecký preklad Biblie z roku 1535, ktorý mal veľký vplyv na zjednotenie a ďalší vývoj spisovnej nemčiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu