Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Moslimské bratstvo vyzvalo Egypťanov na ďalšie protesty

Moslimské bratstvo vyzvalo na ďalšie protesty
Moslimské bratstvo vyzvalo na ďalšie protesty (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptské Moslimské bratstvo a jeho islamistickí spojenci vyzvali dnes na ďalšie protesty po tom, ako v pondelok v Káhire zahynulo 51 ľudí, keď armáda začala strieľať na prívržencov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Jeho podporovatelia obviňujú ozbrojené sily za streľbu do svojich radov pred areálom patriacim Republikánskej garde, kde je pravdepodobne Mursí zadržiavaný. Armáda tvrdí, že paľbu spustila ako reakciu na útok na svojich príslušníkov, napísala agentúra Reuters.

Novinárov arabskej televízie al-Džazíra vyhodili z tlačovej konferencie egyptských ozbrojených síl a hovorcov polície o zabití desiatok prívržencov zosadeného prezidenta.

V miestnosti vypukol chaos po tom, ako niekoľko novinárov skandovalo "al-Džazíra von," kým tím arabskej televízie neodišiel. Polícia ani armáda im v tom nebránili.

Televízia al-Džazíra má sídlo v Katare, ktorý podporoval Mursího. Viacerí pozorovatelia televíziu odsúdili za to, že o udalostiach v Egypte informovala nevyvážene v prospech zosadenej hlavy štátu, doplnila agentúra DPA.

Egypťania budú voliť nový parlament do šiestich mesiacov

Egypt usporiada nové parlamentné voľby, keď v referende schvália dodatky k pozastavenej ústave. Rozhodol o tom v pondelok dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr.

Voľby do zákonodarného zboru by sa tak mohli konať do šiestich mesiacov. Až sa zíde nový parlament, bude možné zvolať voľbu novej hlavy štátu. Mansúrovo nariadenie stanovilo časový rámec necelých piatich mesiacov na podávanie pripomienok ku kontroverznej, islamisticky zafarbenej ústave, napísala agentúra Reuters. Egyptská ústava začala platiť v decembri.

Minulý týždeň jej účinnosť pozastavila armáda, ktorá zároveň zosadila prezidenta Muhammada Mursího.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu