Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Egyptská armáda dala ultimátum Moslimskému bratstvu

Egyptská armáda dala ultimátum Moslimskému bratstvu
Egyptská armáda dala ultimátum Moslimskému bratstvu (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská armáda dala dnes ultimátum Moslimskému bratstvu, aby do 48 hodín pristúpilo k jej plánu na politickú transformáciu krajiny. Súčasne varovala, že už nebude tolerovať žiadne násilnosti ani ich podnecovanie.

"Budeme tvrdo reagovať na akékoľvek výzvy na násilie a terorizmus od lídrov bratstva či jeho stúpencov," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na stránke blízkej egyptskej Najvyššej rade ozbrojených síl.

Armáda zároveň prisľúbila ochranu účastníkov pokojných demonštrácií bez rozdielu politickej príslušnosti. Vojaci podľa vyhlásenia nenamieria zbrane na vlastný národ, ale len na prípadných páchateľov násilností a teroristických činov.

Varovanie odznelo pred očakávanými piatkovými masovými protestmi islamistov aj ich odporcov. Hlavný veliteľ egyptskej armády generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí vyzval Egypťanov, aby v piatok vyšli do ulíc, vyjadrili svoju podporu ozbrojeným silám a dali im mandát na ukončenie násilia a terorizmu.

Po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího z 3. júla armáda dosadila novú prechodnú vládu. Pripravila tiež plán národného zmierenia, ktorý počíta s uskutočnením predčasných parlamentných volieb za približne šesť mesiacov.

K "cestovnej mape" pristúpilo široké spektrum egyptských politických síl s výnimkou Moslimského bratstva, ktoré bojkotuje aj novú administratívu.

Spojené štáty vyzvali dnes egyptskú armádu na maximálnu zdržanlivosť v činoch i v rétorike, ktorá by len rozdúchavala vášne v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu