Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kým Mursího prívrženci demonštrujú, armáda ukazuje svoju silu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Tisícky prívržencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího dnes opäť demonštrovali v Káhire a požadovali jeho návrat. Odporcovia islamistického lídra mali tiež na dnes naplánovanú demonštráciu.

Po skončení poludňajších modlitieb sa nad Káhirou objavili dve formácie bojových stíhačiek a nad mestom krúžili aj štyri armádne helikoptéry. Piata - s pripevnenými egyptskými vlajkami - letela nízko nad strechami domov, demonštrujúc silu armády, napísala tlačová agentúra Reuters.

Vyše dva týždne po tom, ako armáda zosadila Mursího, stále nie je vidieť náznak možnej dohody na zmiernenie krízy, ktorá rozdelila najľudnatejší arabský štát a vyvolala obavy u jeho západných spojencov.

Moslimské bratstvo vyzvalo na demonštrácie po celom Egypte. Šéfa ozbrojených síl generála Abdala Fattáha Chalíla Sísího obvinilo zo zorganizovania prevratu, ktorý pripravil o moc prvého slobodne zvoleného egyptského prezidenta.

Armáda uviedla, že musela zasiahnuť po veľkých protestoch proti Mursímu, ktorého jeho odporcovia kritizovali ako nekompetentného a politicky jednostranného.

Mursího prívrženci postavili nepretržitú hliadku pri mešite v káhirskej štvrti Mádínát Nasr. Počas dnešného dňa tam smerovali tisíce ľudí, aby sa po modlitbách pripojili k protestom. Skandovali heslá, že túto noc padne generál Sísí.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu