Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mladého Američana v Egypte dobodali: Násilie si nakrúcal na mobil!

Andrew Pochter Zobraziť galériu (7)
Andrew Pochter (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu v piatok večer vyzval amerických občanov, aby vzhľadom na napätú situáciu okolo vlny násilných protestov v Egypte necestovali do krajiny, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Vyhlásenie vlády prichádza len niekoľko hodín po tom, čo svetové spravodajské služby priniesli správu o mladom Američanovi, ktorý prišiel o život v egyptskej Alexandrii pri násilných stretoch medzi stúpencami a odporcami islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Mladý Američan zomrel na následky bodných rán do hrudníka po prevoze do vojenskej nemocnice. Američan zahynul pri tom, ako si na mobil nakrúcal situáciu v blízkosti sídla Moslimského bratstva, na ktoré protestujúci zaútočili.

Kabinet ďalej informoval, že niektorým zamestnancom americkej ambasády v Egypte a ich rodinným príslušníkom umožní opustiť krajinu, pokiaľ sa situácia neupokojí.

"Politické rozbroje, ktoré zosilneli pred referendom o ústave v decembri minulého roku ... pravdepodobne budú pokračovať aj v najbližších dňoch vzhľadom na plánované protesty v súvislosti s prvým výročím nástupu prezidenta [Mursího] do úradu," agentúra AP citovala americké ministerstvo zahraničných vecí.

Americká vláda týmto krokom priamo nenariaďuje, ale len odporúča svojim občanom, aby krajinu bezodkladne opustili. Ak sa situácia avšak ešte vyhrotí, USA nevylučujú, že k takémuto nariadeniu pristúpia.

Podľa posledných informácií za ostatné dni pri politicky motivovaných nepokojoch v severoafrickej krajine zahynulo najmenej šesť Egypťanov. Mnohí pozorovatelia sa obávajú, že násilnosti vyvrcholia v nedeľu (30. júna), keď uplynie rok od Mursího inaugurácie. Opozícia plánuje pri tejto príležitosti zmobilizovať milióny ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu