Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko sa rozlúčilo s horolezcom Šperkom: Dcéra Diana prišla v moslimskom habite!

Rodina nebohého Petra Šperku Zobraziť galériu (18)
Rodina nebohého Petra Šperku (Zdroj: SITA)

HORNÝ SMOKOVEC - Slovensko sa dnes rozlúčilo so zosnulým horským vodcom a záchranárom Petrom Šperkom, ktorý pred vyše týždňom tragicky zahynul pri teroristickom útoku pod horou Nanga Parbat. Na štátnom pohrebe v kongresovej sále Grandhotela Bellevue vo Vysokých Tatrách v Hornom Smokovci sa zišli pozostalí, horskí záchranári aj poslanci, ktorí sa prihovárali stovkám prítomných. Dcéra horolezca Diana prišla v moslimskom habite, aj napriek tomu, že si to ostatná smútiaca rodina nepriala.

Do Tatier sa prišlo s Petrom Šperkom rozlúčiť viac ako tisíc ľudí. Pohrebu sa zúčastnila aj Šperkova dcéra Diana, ktorá sa s otcom lúčila so slzami v očiach. Keďže sa vydala za Afganca konvertovala aj na moslimskú vieru. Na rozlúčke bola zahalená v šatke napriek tomu, že jej príbuzní vyjadrili želanie, aby tak na pohreb nechodila. 

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Pod plátnom, kde svietila fotografia uznávaného horolezca, predniesol príhovor minister vnútra Robert Kaliňák a hneď za ním šéf horských záchranárov Jozef Janiga, ktorý poslal bývalému kolegovi odkaz do neba. "Peter nebolo v našich možnostiach ti pomôcť, zabrániť tejto tragédii, ale tak ako Ivan Bohuš napísal, všetci zúčastnení spravili všetko preto, aby ťa dopravili na Slovensko, kde budeš veľmi chýbať. Česť tvojej pamiatke," povedal pred celou sálou a dodal, že nebohý Peter Šperka bol povýšený in memoriam na hodnosť nadporučíka.

Peter Šperka bol pre Janigu v prvom rade veľmi dobrý kamarát, s ktorým strávil veľa času nielen ako záchranár, ale aj v súkromí na rôznych expedíciách. „Je to veľmi osobné,“ povedal pre médiá. Peter Šperka patril k najstarším profesionálnym horským záchranárom na Slovensku. „Čo sa týka fyzickej kondície alebo pripravenosti, nemal problém byť na prednej čiare,“ prehovoril Janiga.

Minister Kaliňák počas príhovoru.
Zobraziť galériu (18)
Minister Kaliňák počas príhovoru.  (Zdroj: SITA)

Premiér Rober Fico v príhovore odsúdil popravu horolezcov pod Nanga Parbat. "Ako predsedovi vlády, ale aj ako človeku mi zastal rozum stáť a verejne odsudzujem tento teroristický čin. Česť pamiatke hrdinov," predniesol a dodal, že v stredu sa rozhodne o príspevku rodinám obetí terorizmu.

"Príspevok bude vyplatený jednej aj druhej rodine,“ uviedol premiér. Výška príspevku bude podobná sume, o ktorej rozhodovala vláda pri závažných pracovných úrazoch so smrteľnými dôsledkami. Robert Fico tiež ocenil, že pakistanskej strane sa podarilo zadržať dvoch podozrivých zo spáchania teroristického činu, pri ktorom zahynuli obaja slovenskí horolezci. „Veríme, že takto bude pokračovať pakistanská polícia a príslušné orgány a že sa podarí nielen ich pochytať, ale aj primeraným spôsobom potrestať," uzavrel.

Premiér Robert Fico na poslednej rozlúčke s horolezcom
Zobraziť galériu (18)
Premiér Robert Fico na poslednej rozlúčke s horolezcom  (Zdroj: SITA)

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš poďakoval zosnulému horolezcovi za všetko, čo urobil pre mesto. Spomenul aj pohľadnicu, ktorú mu nebohí Šperka a Dobeš poslali ešte počas expedície, no domov prišla až v piatok, päť dní po tragédii. "Posielame pozdrav z expedície na horu Nanga Parbat, podpísaní Anton Dobeš a Peter Šperka," prečítal znenie pozdravu. Po príhovore primátora sa sálou rozozvučala hudba ministerstva vnútra.

S horolezcom sa rozlúčil aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.
Zobraziť galériu (18)
S horolezcom sa rozlúčil aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.  (Zdroj: SITA)

S Petrom Šperkom sa prišla rozlúčiť aj časť horských záchranárov z Poľska, ktorí sa s ním veľmi dobre poznali a vážili si ho ako vodcu, tak aj človeka. Ďalší z príhovorov mal jeden z Petrových strýkov Martin Šperka, ktorý útok teroristov a horolezcovu smrť označil za nelogickú a nezmyselnú. "Bol veľmi dobrý človek. Jeho charizma spočívala v tom, že sa nikdy nad nikým nepovyšoval, bol sám sebou," povedal a dodal, že Peter bol tiež veľmi kreatívny a tvorivý a mnohokrát motivoval k činnosti aj iných. "To je náš Peťo a takýto zostane v našich srdciach," povedal.

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

V mene Petrovej rodiny sa rozlúčil s celou rodinou. S rodičmi, sestrou Tamarou, manželkou Janou, milujúcimi deťmi, dcérami Bronkou, Michalekou, Jankou a Diankou, priateľkou Zoškou a vnúčatami Zojkou a Zarkou. Týmto sa rozlúčka s horolezcom skončila, na poslednú cestu ho vyprevadila goralská hudba.

Šperkova dcéra Diana (vľavo) prišla v moslimskom habite.
Zobraziť galériu (18)
Šperkova dcéra Diana (vľavo) prišla v moslimskom habite.  (Zdroj: SITA)

Kto bol Peter Šperka

Slovensko sa rozlúčilo s
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: hzs.sk)

Peter Šperka sa narodil 29. októbra 1955 v Martine. Detstvo prežil v Prešove. Po maturite na gymnáziu v Sabinove nastúpil na nadstavbové štúdium cestovného ruchu v Poprade. Vo Vysokých Tatrách začínal ako športový referent vo vojenskej zotavovni v Tatranských Zruboch. Tu sa stal dobrovoľným členom Tatranskej horskej služby, neskôr horským vodcom a posledných desať rokov pôsobil ako profesionálny záchranár Horskej záchrannej služby. V rokoch 1986 až 2002 bol reprezentantom a reprezentačným trénerom v skialpinizme.

Poprava horolezcov pod Horou smrti

Pakistanskí ozbrojenci počas predposledného júnového víkendu zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov - Petra Šperku a Antona Dobeša, ako aj jeden pakistanský vodca. Páchatelia prezlečení za policajtov ich zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu 22. júna večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu