Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia o razii u Nečasa: Nebola teatrálna, nepoužili sme kukli ani baranidlo

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Šéf českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dnes v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca obhajoval spôsob vykonania zásahu na Úrade vlády a ďalších miestach, ku ktorému došlo minulý týždeň. Šlachta rázne poprel tvrdenie končiaceho premiéra Petra Nečasa, že polícia použila na Úrade vlády baranidlo a kukly.

Priebeh zásahu kritizoval aj minister spravodlivosti Pavel Blažek, ktorý chce nechať postup polície preveriť. Výsledky analýzy by mali byť známe do niekoľkých týždňov. Šlachta uviedol, že je pripravený svoj postup obhájiť, a odmietol, že by akcia bola zbytočne teatrálna. Informácie priniesla na svojom webe ČT.

"Bol som tam osobne s dozorujúcim štátnym zástupcom Ivom Ištvanom. Šli sme do pracovne pána premiéra, kde bol policajný prezident, minister vnútra a minister spravodlivosti. Oznámili sme im, čo potrebujeme urobiť. Zapečatili sme kancelárie a dvaja policajti ich strážili do rána, keď sa začala robiť prehliadka. Žiadna kukla ani žiadne baranidlo na Úrade vláde neboli," uviedol Šlachta v relácii. Jeho útvar má zásah zdokumentovaný. Nočný zásah na Úrade vlády vysvetlil Šlachta ako taktický ťah, ktorý mal zabrániť mareniu úkonov.

Minister spravodlivosti Blažek (ODS) v stredu 19. júna oznámil, že dá preskúmať, či bol zásah polície, pri ktorom bola zatknutá šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedenie Vojenského spravodajstva, adekvátny. Minister preverí aj zákonnosť zásahu a chce tiež preskúmať, či bolo policajné odpočúvanie najbližších spolupracovníkov premiéra v súlade s predpismi.

Spôsob akcie na Úrade vlády a v byte Nagyovej kritizovala aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová, navrhnutá po Nečasovej demisii na premiérku. Vyhlásila: "... do takej inštitúcie má o pol jednej v noci ktokoľvek prísť a zapečatiť miestnosti len v extrémnom prípade, keď je absolútne ohrozené fungovanie štátu. Pre pani Janu Nagyovú prišlo do jej bytu dvanásť mužov v kuklách s baranidlom na odlamovanie zámok. To sa vám zdá normálne?"

Šlachta akékoľvek pochybenie odmieta a odvoláva sa aj na slová ministra vnútra Jana Kubiceho, ktorý pri interpeláciách v Snemovni sám povedal, že to bola "zdvorilostná návšteva pána riaditeľa a dvoch štátnych zástupcov". Podľa Šlachtu prebehol zásah v byte veľmi pokojne, vstúpili doňho štyria policajti vrátane jednej ženy. "Nikto nič nevylamoval. Na všetkých prehliadkach, ktoré vykonávame, máme nielen baranidlo, ale aj ďalšie prostriedky. Tak, aby sme mohli vykonať úlohu, ktorú máme danú súdom," vysvetlil Šlachta.

Maskovanie kuklami vraj Šlachta dovolil na dvoch miestach - pri prehliadkach u podnikateľov a lobistov Iva Rittiga a Romana Janouška. Kukly podľa jeho slov neboli potrebné z pozície sily, ale na ochranu detektívov. Mohli tam totiž očakávať prítomnosť novinárov, bezpečnostných kamier aj kamerových systémov ľudí, ktorých sa vyšetrovanie týka.

Šlachta označil zásah za najzložitejší, na ktorom jeho útvar pracoval. Pripravoval ho rok a pol - zadržal deväť ľudí, osem bolo obvinených a sedem nakoniec skončilo vo väzbe. Zhabaných bolo aj 120 až 150 miliónov českých korún, bližšie neurčené množstvo zlata a dokumenty. Pracovalo na ňom 400 policajtov.

Šéf ÚOOZ sa odmietol vyjadriť k ďalšiemu vývoju prípadu - aj k tomu, či a kedy budú obvinení pražské lobisti Rittig a Janoušek. Dodal, že verejnosť nemôže polícii diktovať, kto bude a kto nebude obvinený. Útvar podľa Šlachtu postupuje podľa trestného zákonníka.

Úniky z vyšetrovania, ktoré sa dostali do médií, nepochádzajú podľa Šlachtu z jeho útvaru. "Kým sme spustili otvorenú realizáciu, úniky tu neboli," zdôraznil Šlachta a dodal, že od jeho ľudí takéto informácie určite nepochádzajú. Pre Otázky Václava Moravca vysvetlil, že novinári pri vykonávaní jednotlivých úkonov prichádzajú až po tom, ako sú oboznámení advokáti jednotlivých strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu