Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nič im nie je sväté: Bomba zabila na pohrebe najmenej 30 ľudí

Jedna z obetí útoku bombového útoku Zobraziť galériu (2)
Jedna z obetí útoku bombového útoku (Zdroj: SITA)

PEŠÁVAR - Najmenej 30 ľudí, medzi nimi aj provinčného poslanca, dnes zabil a desiatky ďalších zranil samovražedný atentátnik, ktorý sa vyhodil do vzduchu v dave niekoľkých stoviek ľudí na pohrebe v meste Mardán v severnom Pakistane. Bilanciu obetí aktualizovala polícia, ktorú citovala agentúra Reuters.

Dnešný výbuch je najkrvavejším útokom v regióne od májových parlamentných i regionálnych volieb, po ktorých sa v severozápadnej provincii Chajbar Paštúnchvá dostala k moci nová vláda.

Polícia vyjadrila domnienku, že cieľom útoku mohol byť novozvolený poslanec. Imran Mohmand bol pôvodne členom ostro protitalibanskej strany, v parlamentných voľbách 11. mája však kandidoval ako nezávislý a následne vstúpil do Hnutia za spravodlivosť bývalého kapitána národného kriketového družstva Imrana Khána.

Jeho strana získala vo voľbách v provincii väčšinu. Presadzuje ukončenie leteckých útokov bezpilotných lietadiel na povstalcov a začatie rokovaní s Talibanom.

Dnešná masakra je výzvou pre Imrana Chána, ktorý v predvolebnej kampani presadzoval vyjednávanie s pakistanským Talibanom s cieľom ukončiť roky bojov a násilností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu