Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pakistanskí ozbrojenci prepadli hotel: Obeťami útoku mali byť aj Slováci!

Útok sa odohral pri hore Nanga Parbat
Útok sa odohral pri hore Nanga Parbat (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obeťami útoku pakistanských ozbrojencov sa podľa zatiaľ neoverených informácií mali údajne stať aj dvaja slovenskí horolezci. Uviedli to vo večernom televíznom spravodajstve RTVS.

Pakistanskí ozbrojenci dnes prepadli hotel v odľahlej horskej oblasti na severe krajiny a zabili deväť zahraničných turistov a ich pakistanského sprievodcu. Obete pochádzali z Ukrajiny, Číny a Ruska. K útoku sa prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh, napísala agentúra Reuters.

Naopak podľa agentúr AP a AFP sa k masakru prihlásila pakistanská odnož radikálneho hnutia Taliban ako k odvete za májový útok amerického bezpilotného lietadla, pri ktorom bol zabitý jej druhý najvyšší veliteľ Valí Rahmán.

Miestna polícia potvrdila, že medzi obeťami je päť Ukrajincov, traja Číňania, jeden Rus a pakistanský sprievodca. Podľa policajného oznámenia, ktoré citovala agentúra DPA, nebolo zabitých päť, ale štyria Ukrajinci a jeden Litovčan. Útok sa odohral v odľahlom turistickom stredisku správnej oblasti Gilgit-Baltistan neďaleko základného tábora pod snehom pokrytou horou Nanga Parbat, ktorá je s výškou 8125 metrov deviatou najvyššou horou sveta.

Agentúra DPA s odvolaním sa na organizátorov vysokohorských výprav uviedla, že všetky expedície na Nanga Parbat boli zrušené a 51 lezcov z 18 krajín, ktorí sa na vrchu nachádzali, bolo vyzvaných k zostupu.

"Neznámi ľudia vnikli do hotela, kde prespávali zahraniční turisti, a začali strieľať," povedal agentúre Reuters policajný dôstojník Alí Šér. "Zabili desať osôb a utiekli." Útok sa stal okolo jednej hodiny rannej miestneho času (okolo 04:00 SELČ). Podľa informácií agentúry AP ozbrojenci mali na sebe policajné uniformy.

K útoku sa v telefonáte agentúre Reuters prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh. "Títo cudzinci sú naši nepriatelia a my sa hrdo hlásime k zodpovednosti za ich zabitie. V budúcnosti budeme v podobných útokoch pokračovať," povedal hovorca skupiny Ahmad Marv. Rovnaká skupina sa prihlásila k sérii útokov na príslušníkov šiitskej menšiny v severnom Pakistane vrátane prepadnutia autobusu vo februári 2012, pri ktorom ozbrojenci zabili 18 cestujúcich.

Pakistanský Taliban zase podľa vyhlásenia svojho hovorcu chcel zabíjaním cudzincov svetu odkázať, aby sa zasadil za ukončenie útokov amerických bezpilotných lietadiel.

Miestne úrady vyslali do oblasti príslušníkov bezpečnostných síl. Oblasť je veľmi odľahlá a nevedú do nej žiadne zjazdné cesty, preto telá obetí bude musieť prepraviť vrtuľník. Oblasť Gilgit-Baltistan, ktorá hraničí s Čínou a pakistanskou časťou Kašmíru, bývala považovaná za jednu z najbezpečnejších v krajine. V posledných rokoch sa ale stala dejiskom série útokov ozbrojencov proti šiitskej menšine. Je to ale vôbec prvýkrát, čo v tejto oblasti známej svojou prírodnou krásou boli napadnutí zahraniční turisti.

Pakistan sa živému turistickému ruchu neteší, ale hŕstka dobrodružných cestovateľov sa naďalej necháva zlákať predovšetkým nádhernými horami na severe, kde sa stretávajú tri majestátne pohoria sveta - Hindúkuš, Karakoram a Himaláje.

Napriek tomu, že niektoré cestovné kancelárie ponúkajú každý rok zájazdy do Pakistanu, zostávajú tieto zájazdy neobsadené. V Pakistane panujú dlhodobo zhoršené podmienky pre cestovanie. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) na svojom webe koncom tohtoročného marca znovu upozornilo na trvale zhoršenú bezpečnostnú situáciu v provincii Balúčistán, ktorej návštevu neodporúča. V roku 2010 Pakistan podľa AČCKA navštívilo 900.000 turistov z celého sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu