Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Milostná aféra stála Nečasa funkciu: Podal demisiu, vláda končí!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český premiér Petr Nečas dnes v súlade s očakávaním podal na Pražskom hrade demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana.

Rozhodnutie premiéra o odstúpení padlo v nedeľu večer po jeho návrate zo summitu Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave v súvislosti s aférou okolo jeho dlhoročnej spolupracovníčky, medzičasom uväznenej šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Jany Nagyovej. Predseda vlády už dnes predpoludním informoval hlavu štátu osobne na zámku v Lánoch o rozhodnutí rezignovať.

Prezident ČR Miloš Zeman demisiu prijal a poveril Petra Nečasa riadením jestvujúcej vlády až do sformovania nového kabinetu. Súčasne ho požiadal, aby sa vláda sústredila iba na bežnú činnosť a neprijímala už žiadne strategické rozhodnutia, vyplynulo z priameho prenosu spravodajskej televízie ČT24.

Hlava štátu poďakovala tak odstupujúcemu premiérovi, ako aj vláde, ktorá končí v zmysle platnej českej legislatívy súčasne s ním, za vykonanú prácu vrátane nedávnej pomoci poškodeným pri povodniach.

"Vždy som si vás vážil, i keď sme spolu často nesúhlasili. Vždy som pozorne načúval vašim názorom: Chcel by som vám popriať trochu ľudského šťastia a veľa osobnej pohody," uzavrel Miloš Zeman.

Najvyšší český predstaviteľ súčasne pri tejto príležitosti oznámil, že od piatka do budúceho pondelka prijme v Lánoch predstaviteľov parlamentných politických strán, ktorí by mali čas dovtedy využiť na rokovania o vzniknutej situácii na straníckej i medzistraníckej úrovni.

Petr Nečas už skôr rezignoval aj na post predsedu Občianskej demokratickej strany (ODS) a do budúcoročných volieb by mal pôsobiť ako poslanec. Potom z politiky zrejme odíde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu