Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecký premiér na margo Egypta: Kde sú teraz EÚ a OSN?!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v nedeľu slovne zaútočil na medzinárodné spoločenstvo, ktoré podľa jeho slov vážne pochybilo neodsúdením sobotňajších udalostí v Egypte.

Erdogan, ktorý mal veľmi dobré vzťahy s nedávno zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, poukázal na dvojaký meter EÚ. Porovnal to s reakciou medzinárodného spoločenstva na potlačenie minulomesačných demonštrácii v Turecku, kde polícia použila slzotvorný plyn a vodne delá.

Zranenia vtedy utrpeli tisíce ľudí, počet mŕtvych však neprekročil päť. Na rozdiel od Egypta, kde si víkendové zrážky medzi armádou a stúpencami Mursího vyžiadali desiatky obetí.

"Tí, ktorí boli ticho, keď vôľa egyptského národa bola zmasakrovaná, sú ticho opäť, keď sú ľudia masakrovaní. Čo sa stalo s EÚ a európskym hodnotami? Kde sú tí, ktorí rozdávajú poučenia o demokracii? Kde je OSN? Kde sú tí, ktorí stvorili umelú senzáciu, keď turecká polícia oprávnene použila vodné delá a korenistý sprej, keď je v Egypte prevrat a masaker?" pýtal sa dlhoročný premiér v rámci svojho prejavu na stretnutí s podnikateľmi.

Tvrdý zásah proti demonštrantom zo strany egyptskej armády si v sobotu ráno vyžiadal viac ako 70 obetí. Egyptské úrady tvrdia, že pri zásahu použili len slzotvorný plyn, Mursího stúpenci však hovoria o streľbe do davu ostrými nábojmi.

Oficiálne egyptské úrady ešte v nedeľu varovali Mursího stúpencov pred násilnými demonštráciami. Bezpečnostné zložky sú podľa slov najvyšších predstaviteľov v prípade potreby pripravené potlačiť protesty aj s pomocou hrubej sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu