Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V USA odhalili nacistu: Velil oddielu, ktorý masakroval ženy a deti!

Údajny vojnový zločinec Michael Karkoc na fotke z roku 1990
Údajny vojnový zločinec Michael Karkoc na fotke z roku 1990 (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Údajný veliteľ nacistickej jednotky SS Michael Karkoc, podozrivý z vojnových zločinov, žije desiatky rokov v americkom štáte Minnesota. Zistila to agentúra AP, podľa ktorej mu hrozí stíhanie v Nemecku alebo Poľsku. Ukrajinský rodák, ktorý má teraz 94 rokov, údajne o sebe klamal americkým imigračným úradom, aby sa mohol krátko po skončení 2. svetovej vojny v USA usadiť.

Karkoc americkým úradom v roku 1949 údajne povedal, že počas 2. svetovej vojny nevykonával vojenskú službu, čím zatajil, že bol dôstojníkom a zakladajúcim členom Ukrajinskej sebaobrannej légie a neskôr aj dôstojníkom Haličskej divízie SS. Tá bola v USA na tajnej čiernej listine organizácií, ktorej členovia nesmeli vstupovať na územie Spojených štátov.

Útvar, ktorému obvinený velil, údajne vypaľoval dediny plné žien a detí. Týka sa to napríklad vyhladenia poľskej obce Chlaniów, kde - vraj v odvete za zabitie dôstojníka SS - Karkocovi podriadení pobili 44 mužov, žien a detí.

Zo záznamov, ktoré má AP k dispozícii, síce nevyplýva, že by sa Karkoc na vojnových zločinoch priamo podieľal, ale výpovede svedkov dosvedčujú, že jednotka, ktorej velil, masakrovala civilistov. Karkoc bol údajne pri tom.

Zo zložiek SS podľa AP vyplýva, že Karkoc a jeho muži sa v roku 1944 mali tiež zúčastniť Varšavského povstania, ktoré sa nacisti snažili brutálne potlačiť.

Informácie agentúry AP údajne prinútili nemecké úrady, aby začali zisťovať, či existuje dostatok dôkazov na začatie stíhania. V Nemecku možno z vojnových zločinov obviniť zodpovedného veliteľa i v prípade, že nie je dokázaná jeho priama účasť na zverstvách.

Lovec nacistov Efraim Zuroff z jeruzalemského Centra Simona Wiesenthala povedal, že dôkazy, ktoré teraz majú americké úrady proti Karkocovi, sú dostatočné na to, aby bol vydaný k stíhaniu za vojnové zločiny do Nemecka alebo do Poľska.

Poľskí prokurátori z Inštitútu národnej pamäti (IPN) už agentúre AP potvrdili, že Karkocov prípad budú vyšetrovať a že poskytnú americkej justícii "všetkú možnú pomoc".

Na Karkocovu stopu narazil penzionovaný farmakológ z Londýna Stephen Ankier pri pátraní po informáciách o vojakoch divízie SS-Galizien, ktorí mohli emigrovať do Británie. Ankier následne uvedomil AP o Karkocovej adrese v Minneapolise.

Sám Karkoc o svoje vojnové minulosti mlčal, respektíve tvrdil, že bol väznený v tábore nútených prác. V roku 1995 ale zverejnil spomienky na zakladanie légie v roku 1943 v spolupráci s SD, teda tajnou službou SS. Pochválil sa aj nemeckým vyznamenaním, Železným krížom.

"Nemyslím, že by som to mohol vysvetliť," odpovedal teraz na otázku, čo by povedal k svojej minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu