Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbehy ľudí, ktorí prežili nacistický masaker: Streľba, granáty a upálenie zaživa!

Michael Karkoc
Michael Karkoc (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Henryka Jablonská sa nemôže ubrániť slzám, keď rozpráva, ako na ňu pred takmer sedemdesiatimi rokmi mieril puškou muž v tmavej uniforme. Stlačil vtedy spúšť, ale zbraň nevystrelila. Ona zostala nažive, pri masakri v júli 1944 v poľskej obci Chlaniów ale zomrelo 44 jej susedov. Zabili ich ukrajinskí vojaci z elitnej divízie nemeckej SS. Ako zistili reportéri agentúry AP, jeden z veliteľov tejto obávanej jednotky Michael Karkoc žije v USA. Poliaci ale neveria, že bude vydaný a odsúdený.

Jablonská neskrýva rozhorčenie, keď hovorí o ukrajinskom veliteľovi, ktorý býva v Minnesote. Terajšie odhalenie ale podľa nej prišlo neskoro. "K čomu to teraz je? Má 94 rokov a žil toľko rokov v pokoji a obklopený rodinou," hovorí Jablonská. Podľa zistení AP sa Karkoc v čase masakry v dedine nachádzal, ale žiadne priame dôkazy spájajúce ho s vraždami civilistov neexistujú.

Jablonská mala šesť rokov, keď ukrajinskí vojaci do jej dediny vtrhli. Videla, ako strieľajú po dedinčanoch, hádžu granáty a zapaľujú domy, v ktorých boli nevinní ľudia, najmä ženy a deti. So svojimi rodičmi a sestrou sa snažila utiecť, ale vojaci SS ich zastavili. Počula, ako mužovi v tmavej uniforme, ktorý na nich mieril, ostatní hovoria: 'Zastrel ich'. Hovorili ukrajinsky, ale rozumela im vzhľadom na to, že sa tento jazyk podobá poľštine.

Zbraň našťastie nevystrelila. Vo vzniknutom zmätku sa následne podarilo Jablonskej, jej matke a sestre utiecť. Ich otca vojaci odviedli a jeho mŕtve telo neskôr objavili v neďalekom poli. "Bolo to niečo absolútne príšerného," spomína na vtedajšie udalosti Jablonská.

Ukrajinskému vyčíňaniu unikol aj Stanislaw Banach a jeho brat Kazik. Keď ich otec videl vojakov zapaľujúcich domy v dedine, povedal im, nech sa utekajú schovať do lesa. Chlapci masaker prežili vďaka tomu, že sa schovali na poli v sene. Otcovi členovia SS podrezali hrdlo.

Banach je tiež skeptický ohľadom šance, že by mohol byť kapitán Karkoc postavený pred súd. "Je už starý a oni zrejme povedia, že je príliš slabý, aby s ním mohol byť začatý proces," uviedol Banach. Žalobcovia v Poľsku aj v Nemecku sa teraz snažia prejsť všetky historické dokumenty a nájsť dôkazy, vďaka ktorým by mohli požadovať Karkocovo vydanie zo Spojených štátov.

Karkoc americkým úradom v roku 1949 údajne povedal, že počas 2. svetovej vojny nevykonával vojenskú službu, čím zatajil, že bol dôstojníkom a zakladajúcim členom Ukrajinskej sebaobrannej légie a neskôr aj dôstojníkom Haličskej divízie SS. Tá bola v USA na tajnej čiernej listine organizácií, ktorej členovia nesmeli vstupovať na územie Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu