Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hyena v ľudskej koži: Tento dozorca z Osvienčimu pomohol zavraždiť tisíce ľudí!

(Zdroj: int)

BERLÍN - Údajný dozorca z nacistického vyhladzovacieho koncentračného tábora Osvienčim Hans Lipschis, ktorého polícia zadržala začiatkom mája, je obviňovaný z napomáhania k vražde v 9515 prípadoch. Informuje o tom dnes nemecký nedeľník Welt am Sonntag, ktorý má k dispozícii zatykač stuttgartského súdu. Obvinenie sa týka aj transportu z Terezína z 24. januára 1943, z ktorého bolo hneď po príchode do Osvienčimu splynených 1773 ľudí.

Lipschis (93) bol podľa zatykača z 2. mája pri obávaných selekciách, po ktorých boli deportovaní označení za neschopných práce posielaní rovno do plynových komôr.

Žalobcovia vychádzajú z toho, že bývalý rotmajster SS sa podieľal na najmenej deviatich takýchto akciách. Pri príchode transportu z Terezína pritom mal údajne "prinajmenšom pohotovosť".

Litovský rodák, ktorý žil od vyhostenia z USA v roku 1983 v západonemeckom mestečku Aalen, sedí už takmer dva týždne vo väzbe. Jeho obhajca Achim Bächle sa domnieva, že proces nezačne skôr ako na jeseň. "Zostáva otázkou, či potom môj mandant ešte bude schopný sledovať proces," povedal Bächle nemeckému denníku.

Lipschis je podozrivý z podielu na vraždách osvienčimských väzňov medzi rokmi 1941 a 1945. Podľa nemeckej prokuratúry sa osobne vrážd osvienčimských väzňov nezúčastnil, ale svojím konaním vraždeniu napomáhal.

Na zozname hľadaných vojnových zločincov, ktorý vedie Stredisko Simona Wiesenthala, je Lipschis uvedený na štvrtom mieste. Lipschis podľa nemeckých médií pripúšťa, že v Osvienčime slúžil, avšak iba ako kuchár, nie ako dozorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu