Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrť Babišovej pravej ruky: Anna (†51) ma vždy prehovorila, nech to nevzdávam!

Veverkovú v pondelok zrazilo auto
Veverkovú v pondelok zrazilo auto (Zdroj: ano 2011)

PRAHA - Babiš prišiel o vzácneho človeka. Anna Veverková (†51), hovorkyňa českej vlády a pravá ruka slovenského miliardára Andreja Babiša, vo štvrtok v nemocnici podľahla zraneniam, ktoré utrpela pri pondelňajšej nehode. Neďaleko jej domu v Prahe ju na priechode zrazilo auto a s ťažkými zraneniami bojovala dlhé štyri dni.

Bývalá redaktorka Českej Televízie, hovorkyňa českej vlády a spoluzakladateľka Babišovho hnutia ÁNO Anna Veverková, zomrela vo štvrtok. Uviedol to server Lidovky.cz na základe informácií prezidenta Slovenského klubu hovorcov Jiřího Wolfa. Veverkovú na začiatku týždňa zrazilo auto, ktoré riadil 19-ročný mladík. S ťažkými zraneniami ju previezli do motolskej nemocnice, kde sa podrobila akútnej operácii. "Odvtedy ležala v nemocnici v kóme a dnes (vo štvrtok, pozn. red.) bohužiaľ zomrela," povedal serveru Wolf.

Babiš k tragédii: Bola energická a mala vždy dobrú naládu

V roku 2011 založila s miliardárom Andrejom Babišom hnutie ANO. S ním sa však neskôr rozišla, keď sa hnutie zmenilo na politické. Babiš jej na webovej stránke hnutia vyjadril úprimnú sústrasť. "Od pondelka som bol v spojení s jej rodinou. Lekári sa ju snažili zachrániť, bohužiaľ sa to nepodarilo. Je mi to veľmi ľúto," povedal Andrej Babiš.

"Anna bola prvá, s kým som sa na jeseň 2011 spojil s myšlienkou založiť iniciatívu ANO. Mala veľa energie a vždy dobrú náladu. Bola to ona, kto ma vždy prehovoril, nech to nevzdávam, keď som sa chcel niekoľkokrát na politiku vykašľať."

Anna Veverková spolupracovala s iniciatívou v čase, keď bola zamestnaná v štátnej VšZP. "Chcel by som vyjadriť hlbokú sústrasť predovšetkým jej rodine, ktorá to teraz bude mať veľmi ťažké. Pomôžem, ako budem môcť. Keď sa teraz pozerám na svet okolo nás, rozmýšľam, ako vlastne pán Boh funguje," doplnil predseda ANO.

Veverková bola držiteľkou ocenení Hovorca roka 2002, a v roku 2005 bola dokonca uvedená do Siene slávy českých hovorcov. Okrem toho dostala aj cenu za investigatívnu žurnalistiku, ktorú vydáva Medzinárodné konzorcium investigatívnej žurnalistiky (International Consortium of Investigative Journalists).

Vyštudovala síce na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení produkciu, ale neskôr zastávala v Českej televízii okrem postu produkčnej aj redaktorskú a reportérsku rolu. V rokoch 2002 až 2004 bola hovorkyňa vlády Vladimíra Špidlu (ČSSD) a riaditeľkou tlačového odboru Úradu vlády. Následne mala na starosť marketing v Zväze priemyslu a dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu