Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krutý koniec teroristu: Vo väzení ho údajne mučili vriacou vodou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Páchateľa bombového útoku na ruský rýchlik z roku 2009 vo väzení mučili a zabili. Oznámil to dnes jeho otec a ľudskoprávna skupina Memorial.

Ruský súd poslal vlani džihádistu Tarchana Kartojeva, pôvodom z Ingušska, na sedem rokov do väzenia za jeho úlohu pri útoku na Nevský expres. Ten smeroval z Moskvy do Petrohradu, keď došlo k výbuchu. Zahynulo vtedy 28 ľudí.

Kartojevov otec oznámil, že jeho syn prišiel o život 29. júna vo väznici neďaleko Jekaterinburgu na Urale. "Mučili ho elektrinou a vriacou vodou. Žiadam o potrestanie tých, ktorí sú ta to zodpovední," uviedol Umatgirej Kartojev pre ruskú agentúru RIA Novosti.

V telegrame z väznice sa ako príčina smrti uvádza zástava srdca. Vedenie väznice odmieta, že by Kartojev zomrel násilným spôsobom.

Podľa Umatgireja Kartojeva však posmrtné fotografie dokazujú mučenie. Odovzdal ich ľudskoprávnej skupine Memorial. "Podľa môjho laického názoru tohto muža mučili. Nie je to však možné overiť," povedal Timur Akijev, šéf ingušskej pobočky Memorialu. Dodal, že fotografie poslali súdnym znalcom a podali žiadosť o vyšetrovanie.

Tarchan Kartojev bol súčasťou desaťčlennej skupiny džihádistov z Ingušska, ktorá nastražila nálož v rýchliku. Skupina patrila k militantom, ktorých cieľom je založenie islamského štátu na severnom Kaukaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu