Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V nacistickom tábore smrti, kde povraždili aj Slovákov, našli podzemný tunel!

Šéf SS Heinrich Himmler nariadil tábor po povstaní uzavrieť, rozobrať a vysadiť stromami. Jeho históriu tak odhaľujú archeologické práce.
Šéf SS Heinrich Himmler nariadil tábor po povstaní uzavrieť, rozobrať a vysadiť stromami. Jeho históriu tak odhaľujú archeologické práce. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľskí a izraelskí archeológovia minulú stredu objavili stopy podzemného tunela v mieste bývalého vyhladzovacieho tábora v Sobibore. Prvé transporty doň prišli v máji 1942 a boli určené na fyzickú likvidáciu v rámci programu konečného riešenia židovskej otázky.

Predpokladá sa, že tunel, ktorý sa tiahol od barakov až za plot, bol dielom väzňov Sonderkommanda, ktorí v tábore pracovali na spaľovaní mŕtvol zavraždených ľudí.

Vedúci archeologických prác Wojciech Mazurek z poľského Chelmu a Yoram Haimi z Izraela však neveria, že sa ním podarilo aj niekomu uniknúť. "Nemci tunel našli, všetkých postrieľali a potom spálili celú posádku Sonderkommanda," uviedol Mazurek pre denník Gazeta Wyborcza.

V Sobibore nacisti zavraždili asi 250-tisíc Židov pochádzajúcich hlavne z Poľska, Holandska a Slovenska. Tábor uzavreli po povstaní 14. októbra 1943, kedy sa väzni vrhli na esesmanov a ušli. Len málo z nich však prežilo, väčšinu postrieľali privolané posily a roztrhali míny v okolí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu