Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V nepokojnom Istanbule začína konferencia o EÚ, príde aj Fico

Protesty v Turecku Zobraziť galériu (4)
Protesty v Turecku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V tureckom Istanbule sa v piatok začína dvojdňová konferencia, ktorej ťažiskom budú vzťahy medzi EÚ a Tureckom, dlhodobo sa neúspešne uchádzajúcim o členstvo v európskom bloku.

Podujatie sa bude konať v čase protivládnych nepokojov, ktorých ohniskom je práve Istanbul. Dejiskom medzinárodnej konferencie za účasti viacerých významných diplomatov z viac ako 30 krajín bude luxusný hotel neďaleko námestia Taksim, kde sa od piatku konajú veľké demonštrácie. Organizátori konferencie chcú poukázať na to, že prijatie Ankary do EÚ bude prospešné pre obe strany i región.

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Symbolickú záštitu nad podujatím prevzal kritizovaný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa vo štvrtok vrátil z turné po severnej Afrike. Rokovať s ním by mal aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý ako jediný prítomný zahraničný predseda vlády bude jednou z hlavných postáv konferencie. Obaja lídri by spolu s hlavným vyjednávačom medzi Tureckom a EÚ Egemenom Bagisom mali vystúpiť s ústrednými prejavmi. Štvrtým by podľa oficiálneho programu mal byť český eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle.

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Turecko čaká na vstup do EÚ už 50 rokov, aj keď oficiálne prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú až od roku 2005. Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom. Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo.

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tureckým ambíciám a imidžu vlády aktuálne prebiehajúce nepokoje nepomáhajú. Demonštrácie vypukli minulý piatok po tom, ako polícia tvrdo zakročila proti odporcom plánovanej prestavby populárneho námestia Taksim v Istanbule. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem a potlačovania osobných slobôd smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Práve dodržiavanie ľudských práv je najväčšou výčitkou Bruselu smerom k Ankare.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu