Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rakúsku hrozí storočná voda: Záplavy už majú prvú obeť

Záplavy neobišli ani Rakúsko Zobraziť galériu (10)
Záplavy neobišli ani Rakúsko (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Dramatické rozmery nadobúda povodňová situácia v Rakúsku. Podľa informácií tamojších expertov možno v povodí Dunaja, na horno- i dolnorakúskom úseku tohto veľtoku rátať so storočnou vodou, podobne ako v auguste 2002.

Staré centrum Melku čelí akútnej hrozbe zaplavenia, pripravuje sa evakuácia. Voda by tu mohla dosiahnuť úrovne až dvoch metrov, uviedol veliteľ krajinských hasičov Franz Resperger pre tlačovú agentúru APA. Evakuácie sú v plnom prúde aj v Marbachu, Emmersdorfe a časti Hinterhaus v obci Spitz v okrese Krems, ako aj v Dürnsteine.

Záplavy neobišli ani Rakúsko
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Vývoj na rakúskom úseku Dunaja sa precízne monitoruje, na jeho dolnorakúskom úseku platí už niekoľko hodín maximálny stupeň pohotovosti všetkých hasičských útvarov. Mobilné zariadenia na ochranu pred záplavami sú tam na maximálnej úrovni. V praxi sa realizujú všetky plány pre podobné situácie. Hasiči požiadali aj o vrtuľník, aby si zo vzduchu urobili lepší obraz o celkovom rozsahu povodní, ale aj prípadných slabinách ochrannej podunajskej sústavy. Viacero obcí evakuovali aj v Hornom Rakúsku.

Prvú obeť hlásia po zosuve bahna z obce St. Johann v spolkovej krajine Salzbursko, kde masy zasypali troch ľudí. Jedného z nich sa záchranárom podali dostať spod bahna už bez známok života, potvrdil policajný hovorca Anton Schentz. Ďalšie najmenej dve osoby zostávajú v alpskej republike nezvestné.

Situácia na západe krajiny, konkrétne v spolkovej krajine Vorarlbersko sa po dramatickej noci mierne zlepšila. Ani tam a už vôbec nie v Tirolsku, Salzbursku, či Štajersku, však nemôžu zodpovední odložiť obavy. Vodný živel výrazným spôsobom poškodil infraštruktúru na mnohých miestach a narušil tak plynulosť cestnej, ako aj železničnej dopravy.

Rakúske hlavné mesto Viedeň podniklo všetky preventívne opatrenia a pripravuje sa na veľkú vodu. Metropola alpskej republiky je podľa APA pripravená na prietok 14.000 metrov kubických vody /sekundu, ktorého výskyt je štatisticky pravdepodobný raz za rádovo tisícky rokov.

Zosuvy pôdy

Intenzívne zrážky spôsobili na značnej časti Rakúska nemalé problémy s vodnými tokmi a zosuvmi pôdy a narušili v niektorých úsekoch aj plynulosť cestnej a železničnej dopravy.Najhoršia bola dnes situácia vo Vorarlbersku, Tirolsku, časti Salzburska, ale aj povodí Dunaja. Čoraz dramatickejšie správy prichádzajú aj z Dolného Rakúska. Po zosuve bahna v Taxenbachu v spolkovej krajine Salzbursko sa pátra po dvoch nezvestných.

Vorarlbersko má za sebou mimoriadne nepokojnú noc, píše agentúra APA. Až do dnešného predpoludnia tu došlo takmer k dvom desiatkam zosuvov pôdy. Masy zeminy tu v Hittisau strhli aj vozidlo, ktorého vodič vyviazol však bez zranení. Pod vodou sa ocitla časť diaľnice A14, ktorú museli uzavrieť. Hasiči zaznamenali od soboty viac ako 800 výjazdov. Krátko pred poludním tu však dnes prestalo pršať.

Evakuácia

Najviac práce mali tirolskí hasiči v okresoch Kufstein a Kitzbühel; v Kössene museli evakuovať 80 ľudí, pretože tu vystúpila z koryta rieka Grossache. Ohrozených tu bolo okolo 200 domov. Odborníci ani naďalej nerátajú s upokojením situácie. Miestni predstavitelia vyzvali občanov, aby sa na cestu vydali iba v nevyhnutných prípadoch. Uzavreté sú viaceré komunikácie, napríklad B170, B178 alebo B164 v súvislosti s početnými zosuvmi bahna a záplavami.

Poplach orgánov Civilnej ochrany museli vyhlásiť kvôli stúpajúcej hladine rieky Salzach v meste Hallen v Salzbursku, tamojší most z bezpečnostných dôvodov uzavreli. Aj tu je uzavretých množstvo komunikácii vrátane B311.

Viaceré obce v spolkovej krajine Salzbursko vyhlásili medzičasom za oblasť postihnutú katastrofou. Občanov z troch objektov v St. Johanne evakuovali, z Hüttau prišla správa, že vodný živel tam zničil jeden z objektov, obyvateľov vyslobodzovali záchranári.

Záplavy trápia aj susedné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V Hornom Rakúsku evakuovali viac ako 100 obyvateľov obce Ettenau v okrese Braunau, to isté platí aj o asi dvoch desiatkach ľudí z Bad Ischlu. Aj tu je po povodniach, zosuvoch pôdy a bahna neprejazdných značné množstvo ciest. Viacero motoristov, ktorí nerešpektovali uzavretie komunikácii, museli ratovať napokon hasiči na lodiach. Obce Obertraun bola odrezaná od zvyšku sveta.

Ochranné zariadenia na maxime

Lokálne záplavy hlásia už aj z Dolného Rakúska, kde sa preventívne mobilné ochranné zariadenia pred povodňami zvýšili už na maximálnu možnú úroveň. Hovorca tamojšieho Krajinského veliteľstva hasičov Franz Resperger sa vyjadril, že rátajú s 30-ročnou vodou. V obci Wallsee-Sindelburg an der Donau si situácia vyžiadala evakuáciu slepačej farmy a občanov z troch obytných domov.

Záplavy trápia aj susedné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Povodne postihli i niektoré oblasti Štajerska. najviac práce hasiči mali v okrese Liezen. Aj z tejto spolkovej krajiny hlásia zosuvy bahna.

Uzavreli železnice

Spomedzi železných tratí sú v dôsledkov vyčíňania prírody uzavreté viaceré železničné trate, napríklad koridor medzi Salzburgom a Kufsteinom vedúci cez nemecké územie, trate zo Salzburgu do Zell am See alebo z Hausu do Bischofshofenu, ale aj ďalšie.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) preto upozornili, že treba rátať s výpadkami vlakov a ich veľkými meškaniami. Vzhľadom na fakt, že sa situácia rýchlo mení, cestujúca verejnosť by sa mala včas informovať o aktuálnych pomeroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu