Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Holokaust bol horší, ako sme sa učili: Nacisti mučili a zabíjali vo vyše 42 tisíc táboroch!

Koncentračný tábor v poľskom Osvienčime. Zobraziť galériu (3)
Koncentračný tábor v poľskom Osvienčime. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/NEW YORK - Výskumníci z amerického Múzea holokaustu dospeli pri svojom bádaní k záveru, že počas Hitlerovej vlády teroru v rokoch 1933-1945 bolo zriadených viac ako 40 tisíc nacistických táborov a get. Tento počet je podľa The New York Times oveľa vyšší, než sa väčšina historikov pôvodne domnievala.

Pred trinástimi rokmi začali lídri projektu, Geoffrey Megargee a Martin Dean, s pochmúrnou úlohou sumarizácie a dokumentácie všetkých get, koncentračných a pracovných táborov, centier "starostlivosti" pre ženy, kde ich nútili k potratom, bordelov, kde boli ženy nútené k sexu s nacistickými vojakmi, tovární na smrť a mnohých iných miest, kde za čias Hitlerovej vlády zomierali nežiadúci a nepohodlní. Vedcom sa ich podarilo dokopy skatalogizovať až 42 500, a to na území samotného Nemecka ako aj ním kontrolovaného, rozprestierajúceho sa od Francúzska až po Rusko.

Objemné katalógy poskytujú komplexný pohľad na históriu "životných a pracovných podmienok, činnosti židovských rád, židovských reakcií na prenasledovanie, demografických zmien či podrobností o likvidácii get". Tím výskumníkov tiež vytvoril mapy miest, kde bolo uväznených alebo zabitých 15 až 20 miliónov ľudí. V podstate táto štúdia ukazuje, že holokaust bol ďaleko rozsiahlejší, než predpokladali sami historici.

Holokaust bol horší, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Hartmuta Berghoffa, riaditeľa nemeckého Historického inštitútu, sú výsledky tohto prieskumu doslova ohromujúce."Vedeli sme už predtým, aký hrozný bol život v koncentračných táboroch a getách, ale tie čísla sú neuveriteľné," uviedol.

Táto štúdia by tiež mohla pomôcť tým, ktorí prežili holokaust a snažia sa žalovať poisťovne alebo znovuzískať ukradnutý majetok. "Koľko žiadostí bolo zamietnutých, pretože obete boli v tábore, o ktorého existencii sme ani netušili?" povedal Sam Dubbin, právnik, ktorý zastupuje preživších.

V priebehu rokov mnoho vedcov pracovalo na odhaľovaní stratených alebo neznámych obetí holokaustu, a niektorí z nich trvali na tom, že počet mŕtvych je vyšší, ako sa uvádza v učebniciach. Jedným z nich bol napríklad Patrick Desbois, ktorý v roku 2009 pre denník London Times uviedol, že po rokoch vyšetrovania masových hrobov na Ukrajine, je presvedčený, že počet obetí by mal byť upravený smerom nahor.

Tento najnovší výskum je ďalším dôkazom, ktorý môže byť použitý na vyvrátenie myšlienok hnutia, ktoré aj naďalej trvá na popieraní holokaustu.

Holokaust bol horší, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu