Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Strastiplná cesta utečencov do Talianska: Po mnohých pátrajú na mori!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

RÍM - Vyše 1200 imigrantov dorazilo do Talianska počas uplynulého víkendu po strastiplnej plavbe Stredozemným morom z Afriky na chatrných plavidlách, informovala dnes talianska pobrežná stráž.

Podľa agentúry Reuters uviedla, že väčšinu z imigrantov zachránila na mori, kde narazila na takmer 20 lodiek a pátra po ďalších. Nepotvrdila však správy, že pri pokuse o prekonaní mora sa údajne desať ľudí utopilo.

Tohtoročná prvá vlna letných horúčav so sebou priniesla relatívne pokojné more, čo podnietilo zbedačených migrantov, zúfalo hľadajúcich prácu v Európskej únii, aby sa vydali na more na gumových člnoch a v drevených loďkách. Mnohí z nich s vedomím, že cestu nemusia prežiť.

Talianske médiá informovali o záchrane 95 migrantov z veľkej plte. Migranti rozprávali, že do 10 ľudí sa utopilo, keď tuniská rybárska loď odrezala klietky na tuniaky, ktoré za sebou vliekla a oni sa ich pridŕžali.

"Nemôžeme to potvrdiť. Počuli sme to od ľudí, ktorých sme zachránili, ale nenašli sme žiadne telá," povedala hovorkyňa pobrežnej stráže.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí povedalo, že o incidente nepočulo, údajne k nemu došlo v medzinárodných vodách.

V roku 2008 symbolizovala snímka 27 somálskych imigrantov, visiacich na sieťach talianskej rybárskej lode, tragické leto, keď sa počas plavby cez Stredozemné more utopil neznámy počet imigrantov.

Tisíce ich každé leto dorazia na južné pobrežie Talianska, keď je more v Tuniskom prielive dostatočne pokojné na to, aby sa odvážili vyplávať na malých loďkách, zvyčajne z Líbye či Tuniska. Hľadajú prácu v EÚ a mnohí z nich v Taliansku nekončia, pokračujú v ceste ďalej. Tých, ktorí zostanú alebo ich zoberú do talianskej väzby, môžu úrady poslať domov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu