Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ESĽP: Malta porušila práva imigrantov, musí zaplatiť odškodné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil v stredu Malte vyplatiť vysoké odškodné dvom africkým utečencom, ktorých práva porušil. Ako informovala BBC, Somálčanke Aslyi Ahmedovej musí Malta zaplatiť 30 000 eur a Ibrahimovi Susov Musovi zo Sierra Leone 27 000 eur.

Malta podľa súdu porušila Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a jeho článok o zákaze mučenia, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania v súvilosti so zadržiavaním imigrantov.

Somálčanka počas pobytu v zadržiavacom zariadení Lyster v roku 2011 potratila, pričom k zhoršeniu je stavu prispeli zlé podmienky, ktoré ESĽP podrobil ostrej kritike. Utečenci dostávajú nekvalitnú stravu, majú málo pohybu na čerstvom vzduchu a trpia chladom. V zariadení je tiež nedostatok personálu.

Ahmedová pricestovala na Maltu loďou vo februári 2009, no úrady jej žiadosť o azyl následne zamietli. Žena ušla do Holandska, odkiaľ ju však vo februári 2011 deportovali späť na Maltu, kde ju uväznili a kde potratila. ESĽP tiež konštatoval, že jej väzba bola nelegálna, keďže maltské úrady nepodnikli kroky na jej deportáciu do vlasti.

Suso Musa taktiež prišiel na Maltu nelegálne v roku 2011. Tamojšie úrady ho zadržiavali až do marca 2013, na čo podľa súdu nemali právo.

Na Maltu ročne prichádzajú tisíce nelegálnych utečencov loďami z Afriky. Len minulý týždeň tam priplávalo asi 400 imigrantov. Malta už viackrát požiadala EÚ o pomoc, keďže situáciu považuje za neúsnosnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu